Ioana Filipescu Știri 19.02.2023 11:58

Pescuitul cu undița: ghidul complet pentru începători

Pescuitul cu undița: ghidul complet pentru începători

Pentru cei care aruncă pentru prima dată undița în apă pescuitul poate părea destul de complicat. Asta pentru că nu știu cu ce se mănâncă arta pescuitului, care devine, încet, dar sigur, o pasiune, un hobby. Așa că începătorii trebuie să pună mâna pe o undiță, primul pas, pentru ca mai apoi să ajungă la lansete. Iată de unde trebuie să înceapă cei care se află la prima tentativă. Ghidul complet pentru începători.

Cam așa începe treaba pentru începător: un pic de echipament, neapărat o licență de pescuit plus informațiile fie de pe net, fie de la prieteni pescari cu experiență.

Undița este elementul necesar pentru pescarul începător. Și este folosită și de pescarii avansați. Este cea mai simplă unealtă cu care se poate prinde pește. O pot folosi chiar copiii!

Cât de lungă trebuie să fie undița pentru pescarul începător

Lungimea undiței are importanța ei, în funcție de balta unde îți propui să dai cu varga. Astfel, lungimea lor, a undițelor moderne, începe de la 2,5 metri și poate ajunge chiar până la 10. Dar cele mai folosite de către pescari sunt undițele ce au o lungime cuprinsă între trei și cinci metri.

Acțiunea vergilor este, în general, de tip mediu sau parabolic, pentru a putea amortiza șocurile atunci când peștele trage și ne luptăm cu el pentru a-l aduce la mal.

Cum folosește undița pescarul începător?

Pe lângă vargă, sunt necesare firul, cârligul, pluta și, bineînțeles, momeala, care poate fi de mai multe feluri, în funcție de specia de pești din balta pe care o alegem. Pentru a putea fi utilizată, undiței trebuie să-i atașăm o linie de pescuit în vârf. Struna poate fi prinsă prin mai multe metode. Fie prin intermediul inelului de sârmă cu care este dotată varga, fie prin intermediul unui conector de plastic care de obicei se lipește pe vârf, fie cu ajutorul a două tuburi varnish.

Dar, indiferent de metoda pe care o folosim, în primă fază trebuie făcută o buclă destul de mare, de vreo 3-5 cm, la capătul firului, care va fi trecută ori prin inelul de sârmă ori prin varnish. După ce ați rezolvat problema, se reglează lungimea strunei de pescuit. În general, lungimea acesteia nu depășește lungimea vergii. Ba chiar ar trebui să fie puțin mai scurtă, cu vreo 10-15 cm, pentru ca pescarul să poată mânui mai ușor undița. Ne referim la pescarul începător, pentru că în cazul celor experimentați, struna depășește bățul.

Pescuitul cu undița, avantaje și dezavantaje

Pescuitul la undiță este cea mai simplă metodă de pescuit și chiar cea mai utilizată. Plus că asigură senzații unice, la preț mic. Asta pentru că vergile sunt ieftine, de regulă.

Dezavantajul constă în faptul că nu se poate pescui la distanță mare de mal, așa cum se întâmplă în cazul folosirii lansetelor.