Ioana Filipescu Știri 13.02.2023 22:20

Pescuitul cu pluta: cum să prindeți mai mulți pești

Pescuitul cu pluta: cum să prindeți mai mulți pești

Nu este vorba numai de noroc. Are și el rolul lui, dar dacă nu ai sculele necesare și nu folosești tehnicile potrivite, atunci norocul nu mai este chiar de mare ajutor. Să vorbim, acum, despre pescuitul la plută. Unde sunt necesare câteva reguli de respectat, dacă vrei să prinzi cât mai mulți pești.

În primul rând să spunem că pescuitul la plută poate fi practicat atât pe bălți și lacuri, cât și pe ape curgătoare. Rolul important îl joacă undița clasică, formată dintr-un băț din lemn sau plastic, plută, plumb, fir, cârlig și, bineînțeles, momeala.

Pentru pescuitul la plută se va folosi, probabil, cea mai simplă undiță, cu care se vor prinde, în general, pești mici, dar și ceva mai mărișori.

Trebuie să folosim, neapărat, momeală! Insecte, pâine, porumb și mămăligă. Și îndemânarea vine ca atu principal!

Cum se pescuiește la plută? Câteva sfaturi prețioase

Se montează undița, cu plută, plumbi, cârlig și momeală corespunzătoare speciei de pești despre care știm că se află acolo, apoi se lansează în apă. Și urmează îndemânarea.

Pescuitul la plută în baltă sau lac este ceva mai simplu, deoarece nu se întâlnesc curenții apei, care provoacă neplăceri, dificulate în tentativa de a captura cât mai mulți pești.

Pescuitul la pluta pe râu, adevărata provocare!

Pescuitul la plută pe râu este, cu adevărat, o provocare. Sunt recomandate râurile line, de mici dimensiuni și fără vârtejuri sau curenți mari. Toate acestea asigură, practic, confortul, dar și un pescuit fără probleme și, implicit, prinderea a câtor mai mulți pești.

Monturi cu pluta fixă, peștii țintă + răpitorii

Indiderent că pescuiești la baltă sau pe râu, sunt obligatorii monturile pentru diferite specii de pești. Monturile cu pluta fixă se folosesc pentru capturarea diverselor specii de pești, așadar, există diferite modele, iar următoarele sunt cele mai folosite, pentru că astfel de pești întâlnim de regulă.

  • Montura pentru caras se realizează cu o plută cu antenă detașabilă și diametrul egal cu cel al starletului, de aproximativ 4 milimetri, și lungime de maximum 40 de milimetri
  • Montura pentru plătică trebuie să aibă formă alungită și antena subțire. Astfel de plute sunt destul de sensibile, iar firul undiței trebuie să fie transparent, cu o grosime de aproximativ 0,14 milimetri
  • Montura cu plută pentru peștii răpitori permite pescuitul la mari adâncimi. Ar trebui să aibă în jur de 25 de grame, iar firul undiței nu trebuie să depășească diametrul de 30 de milimetri

Ca o concluzie, pescuitul cu undița la plută este relaxant și simplu și este preferat în general de amatori. Dar respectând regulile de mai sus, atât pescarii începători, cât și cei experimentați vor pleca acasă cu traista cât mai plină.