>
Și pescuitul are un început, poate mai puțin timid, dar, cu siguranță, ”bobocii” vor învăța pas cu pas din ceea ce va ajunge, de regulă, un mare hobby. Începătorii au nevoie de câteva sfaturi de aur, pentru ca începutul experienței lor pe baltă să nu înceapă cu stângul.
Pentru a avea o șansă la peștișor, ai nevoie de câteva informații, nu multe, dar care sunt reguli de aur. Este important să adaptezi partida de pescuit la condițiile pe care le ai. Iar pentru început, pescarul trebuie să țină cont de unele elemente esențiale.
Așa că e obligatoriu de luat în seamă următoarele lucruri: nada de pescuit, momeala de pescuit, montura de pescuit, lanseta/undița, inspecția bălții unde va urma pescuitul, vremea.
Momeala pare a fi elementul esențial la o partidă de pescuit, dar nada este poate mai importantă, cu rolul ei bine definit. Asta pentru că peștii nu vin pentru momeală la montură, ci pentru că sunt atrași de nada dată înainte de a începe, efectiv, partida de pescuit. Și nada are apoi clasificarea ei, în funcție de specia de pești, dar și de multe altele, însă nu intrăm acum în amănunte.
Cum spuneam, momeala este foarte importantă. Și pentru că vorbim de un pescar începător, acesta se va îndrepta către partidele pe pescuit la crap și caras. Astfel, este recomandat să folosească următoarele momeli. La caras sunt indicați viermișorul, râma sau mămăliga, în timp ce la crap, boiliesul, porumbul, peletele, cubulețul de mămăligă aproape asigură reușita.
Montura nu e de neglijat deloc. Ba chiar are și ea o mare importanță. Recomandată ar fi o montură cu arc, unde să poată fi pusă nada care să atragă peștii. O montura simplă, fără momitor, scade din șansa pescarului de a reveni acasă cu o captură mare.
Fără undiță sau lansetă chiar că nu se poate reuși un pescuit agreabil, plăcut. Mărimea acestora nu au, însă, mare importanță. Sigur, vorbim despre pescarul începător, care nu știe el prea multe. Dar un exemplu este, totuși, binevenit. La caras se pot folosi lansete până la trei metri lungime, în timp ce la crap se recomandă ustensilele de peste trei metri.
Pe cât posibil, este bine ca înaintea partidei de pescuit balta să fie inspectată. Încercați să vedeți locurile cele mai bune, în zona stufului, în zona de platouri întinse, în zona de ghioluri și zone mai adânci și, desigur, în zone în care știți că peștele frecventează.
Vremea reprezintă un factor deosebit de important la pescuit, la fel și solunarul. Deci este recomandat de mers la pescuit atunci când vremea este în regulă, când solunarul vă dă o șansă spre foarte bună. De reținut, cele mai bune perioade sunt cele cu lună plină sau nouă.