Ioana Filipescu Utile 19.02.2023 10:06

Cum să obțineți licența de pescuit: ghidul complet pentru începători

Cum să obțineți licența de pescuit: ghidul complet pentru începători

Pescuitul este, fără îndoială, recreativ și, după mai multe partide, devine aproape sigur un hobby. Doar că pentru a te bucura de plăcerea pescuitului ai nevoie neapărat de o licență de pescuit.

Trebuie să știm că sunt trei tipuri de permise de pescuit ANPA:

  • permis de pescuit recreativ pentru Dunăre cu brațele sale și zone necontractate (apele interioare neconcesionate)
  • permis de pescuit pentru Marea Neagră
  • permis de pescuit recreativ valabil pe habitatele piscicole naturale contractate de asociațiile beneficiare ale contractelor

Pentru că vorbim despre pescuitul recreativ, va trebui să urmăm câțiva pași necesari pentru a intra, online, în posesia actului care ne va feri de probleme cu organele de control pe baltă.

Pasul 1 pentru obținerea licenței de pescuit

Selectați timpul de permis de pescuit pe care-l doriți, din cele trei prezentate mai sus. Completați CNP-ul, apoi secțiunea “Nu sunt robot”. În cazul în care aveți permisul suspendat pe anul anterior, atunci nu veți putea obtine altul, până când suspendarea expiră.

Pasul 2 pentru obținerea licenței de pescuit

Trebuie să completați toate informațiile pe care formularul vi le cere. Dar atenție la completarea numelui și prenumelui! Trebuie să înceapă cu literă mare, să aibă cel puțin trei caractere și să nu conțină litere sau semne speciale altele decât spatiu sau cratimă. Iar la adresă, completați localitatea și adresa dumneavoastră.

Este foarte important ca în câmpul pentru email să introduceți o adresă validă. Asta pentru că aici veți primi un email de unde vă veți putea activa contul ce se creează în platforma Permise a ANPA, unde veți depune, ulterior, declarațiile de captură. Și mare atenție! Dacă nu o veți face pentru fiecare tip de permis, va conduce la imposibilitatea obținerii permisului de acel tip pentru următorul an.

Pasul 3 pentru obținerea licenței de pescuit

Aici va trebui să răspundeți la o serie de întrebări de legislație, unde trebuie să fiți foarte atenți.

Pasul 4 pentru obținerea licenței de pescuit

Aici veți primi confirmarea că ați răspuns corect sau greșit la întrebările din lista pe care ați parcus-o la pasul anterior.

Pasul 5 pentru obținerea licenței de pescuit

Dacă nu ați avut permis activ anul trecut, în acest pas veți fi informat despre asta. Dacă ați avut permis și nu ați declarat capturile, procesul derulat până acum pentru noul permis se va bloca.

Pasul 6 pentru obținerea licenței de pescuit

Este ultima etapă a procesului. Aici veți primi permisul/permisele solicitate pe care le puteți descărca (butonul Descarcă), veți putea reseta parola contului dumneavoastra și conecta la platforma (butonul Login) unde veți regăsi permisele solicitate sau veți putea relua procesul pentru generarea altor premise (butonul Generează alt permis).