Ioana Filipescu Știri 31.03.2022 17:27

Lucruri mai puțin știute despre Dâmbovița, râul care străbate Bucureștiul

Lucruri mai puțin știute despre Dâmbovița, râul care străbate Bucureștiul

Râul Dâmbovița, afluent al Argeșului, își are originea în Munții Făgăraș, pe versantul muntelui Curmătura Oticului, de unde pleacă izvorul. În drumul său spre vărsarea în Argeș, râul străbate mai multe unități de relief. Ajunge și-n București, municipiu pe care-l străbate pe o distanță de aproximativ 22 de kilometri. Câteva lucruri, mai puțin știute, ar putea atrage atenția.

Râul Dâmbovița trece prim mai multe zone ale Bucureștiului, cum ar fi  Semănătoarea, Grozăvești, Cotroceni, Eroilor, Națiunile Unite și Izvor, Piața Unirii, Timpuri Noi, Văcărești, Vitan-Bârzești, Nicolae Grigorescu. Iese din oraș în dreptul localității Glina, pe unde trece și Șoseaua de Centură.

CITEȘTE ȘI: Centralele de apartament pe gaze, interzise definitiv! De când s-ar putea aplica măsura

Cinci lucruri mai puțin știute despre Dâmbovița

Sursă de făcut bani pentru bucureșteni

Locuitorii Bucureștiului au folosit, din cele mai vechi timpuri, apa Dâmboviței pentru băut, dar și pentru scăldat, în zilele fierbinți de vară. Apa din Dâmbovița avea să fie comercializară, la ocale. Apăreau aparii și sacagiii, care luau apa din râu şi o distribuiau către bucureşteni, cu sacaua, contra cost. Se întâmpla la începutul anilor 1600.

În 1847 a apărut prima instalaţie mecanică de pompare a apei din Dâmbovița, cunoscută sub denumirea „Stabilimentul fântânilor”. Era, de fapt, pasul uriaș către sistemul modern de alimentare cu apă al Capitalei.

Apa era pompată în prima reţea de distribuţie formată din conducte din fier. Între 1848 şi 1866 au fost montate primele hidrante şi aplicate primele tarife pentru apa potabilă.

Dâmbovița nu este singurul râu care trece prin București

Puțini poate știu că Dâmbovița nu este singurul râu care străbate Capitala. Colentina este al doilea și străbate Bucureștiul pe 37,4 kilometri. Râul formează multe lacuri, din anul 1935 fiind amenajate nu mai puțin de 15.

Dâmboviţa dispare de pe hartă între Hanul lui Manuc și magazinul Unirea

Cursul râului Dâmbovița a fost aproape complet transformat. Asta din cauza lucrărilor de infrastructură din anii ’70-’80, în municipiul București. Odată cu lucrările pentru metrou, la Piaţa Unirii aproape totul a trecut în subteran. Dâmbovița curge acum pe sub două magistrale de metrou.

CITEȘTE ȘI: De ce trebuie să bei multă apă înainte să faci o ecografie

Râul dispare de pe hartă în dreptul Hanului Manuc şi iese la suprafaţă în dreapta Magazinului Unirea, către Biblioteca Naţională a României.

Canalizarea din 1987 curge pe sub Dâmbovița, râul care străbate Bucureștiul

Pe sub Dâmbovița curge o apă murdară, practic, fiind vorba despre canalizarea Capitalei, construită în anul 1987.

Râul Dâmbovița are baraj și în București

Trei baraje sunt construite pe râul Dâmbovița, iar unul dintre ele se află în București. Este vorba despre Lacul Morii și Stăvilarul Ciurel, contruite în timpul regimului comunist, formate pentru a furniza cea mai mare cantitate de apă necesară locuitorilor capitalei.

Ajută, de asemenea, și la prevenirea și chiar oprirea inundațiilor.