Ionuț Nițulescu Actualitate 20.05.2021 17:02

Centralele de apartament pe gaze, interzise definitiv! De când s-ar putea aplica măsura

Centralele de apartament pe gaze, interzise definitiv! De când s-ar putea aplica măsura

Centralele de apartament ar putea fi interzise definitiv, dacă propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) va fi aprobată. Măsura s-ar putea aplica din 2025.

IEA este de părere că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025. Aceasta este una dintre măsurile propuse a respecta ţinta de emisii zero până la mijlocul acestui secol, relatează BBC.

Centralele de apartament, interzise din 2025

Agenția atrage atenția într-un raport că IEA nu mai există loc pentru exploatări de cărbune, petrol sau gaze, dar și că sectorul energetic este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.

Totodată, oamenii de știință au subliniat faptul că lumea va fi în siguranță dacă încălzirea globală este limitată la 1,5 grade Celsius până la finalul acestui secol. Pentru îndeplinirea acestei cerințe, este nevoie ca emisiile de carbon trebuie să scadă până la jumătate până în 2030 şi să fie practic zero până în 2050.

Așadar, centralele de apartament ar putea fi interzise peste 4 ani, urmând ca locuințele să fie încălzite cu hidrogen.

Citește și: Alarmă la Centrala Nucleară de la Cernavodă! S-a supraîncălzit o instalație!

Centralele pe hidrogen, sursa de încălzire a viitorului

S-au găsit deja mai mulți înlocuitori ai centarelor pe gaze. Unul dintre ele ar fi hidrogenul, care ne scapă de emisii și, drept urmare, nu mai poluează planeta. Centralele pe hidrogen vor costa în jur de 2000 de euro, dar vor fi un real ajutor pentru antură. Pe de altă parte, având în vedere că hidrogenul este o resursă limitată, probabil că doar 11% din locuințe vor folosi acest tip de încălzire, susțin cercetătorii.

Pompele de căldură, care extrag aer cald din atmosferă sau pământ sau apă, vor încălzi cele mai multe case. Practic, acestea funcționează ca un frigider, dar în sens invers. Costurile sunt însă ceva mai mari. Mai precis, s-ar situa în jur de 7.000- 20.000 de euro, însă Guvernul ar veni în sprijinul proprietarilor de case prin subvenții.

Raportul IEA va fi dezbătută la COP26, conferință a ONU pentru schimbările climatice, care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris.