Gabriela Dinu Știri 17.02.2021 12:27

De ce trebuie să bei multă apă înainte să faci o ecografie

De ce trebuie să bei multă apă înainte să faci o ecografie

Ai avut de făcut o ecografie şi medicul te-a sfătuit să bei multă apă înainte? Ei bine, aceasta este procedura normală şi dacă nu ai avut inspiraţia să-ţi întrebi doctorul cu privire la motivul pentru care ţi-a recomandat acest lucru, atunci îţi spunem noi.

Atunci când este realizată o ecografie abdominală sunt utilizate undele de frecvenţă ridicată pentru a putea vedea organele interiorul abdomenului tău sau poate doresc să examineze fătul, la femeile însărcinate. Înaintea unei astfel de ecografii, medicii îţi vor recomanda să nu mănânci niciun aliment înainte cu 8-12 ore, depinde însă foarte mult de organul pe care trebuie să-l observe în ziua care urmează.

De ce trebuie să bei multă apă înainte să faci o ecografie

Aşadar, în funcţie de tipul de ecografie pe care trebuie să îl faci vei afla dacă ai voie să mănânci înainte, să bei pastile sau nu, ori dacă trebuie să consumi foarte multă apă.

În cazul în care faceţi o ecografie abdominală simplă, nu este nevoie să beţi multă apă înainte. Sunt interzise, însă, mâncatul, mestecatul gumei sau fumatul înainte cu şase ore. Dacă ecografia este de tip pelvian, atunci trebuie să consumaţi cel puţin 1,1 litri înainte de a merge la medic.

Pentru ecografiile obstreticale, trebuie să îţi goleşti vezica, apoi să bei un litru de lapte. În acest caz, nu trebuie să îţi goleşti vezica până când ecografia nu este gata. Pentru ecografiile vasculare sau de tiroida nu sunt restricţii sau recomandări, unicul lucru interzis este fumatul cu o oră în prealabil.

Logica apei consumate înainte de ecografii este aceea că organele pelviene, cum sunt uterul, ovarele sau prostata, sunt greu de văzut dacă vezica urinară nu este plină. Asta nu înseamnă că trebuie să fugiţi de toaletă până la ecografie, nicidecum, ci doar că apa trebuie consumată fix aşa cum v-a zis medicul. În cazul în care ajungi la doctor şi vezica urinară nu este plină…va trebui să bei apa chiar acolo.