Gabriela Dinu Travel 20.09.2022 09:50

Lista completa a festivalurilor delicioase de mancare din România. Cand au loc si unde se tin

Lista completa a festivalurilor delicioase de mancare din România. Cand au loc si unde se tin

România este, fără doar şi poate, ţara festivalurilor. De muzică, mâncare, de arte şi nu numai. Pentru că într-un articol anterior v-am povestit despre cele mai cunoscute şi frecventate festivaluri de muzică unde poţi merge pe parcursul unui an, în continuare vă vom oferi detalii despre cele de gastronomie.

Se organizează în toate zonele ţării, deci niciun român nu este privat de bunătăţi. Cu specific local sau tradiţional, în toată România vei întâlni festivaluri gastronomice cu mâncare delicioasă şi băuturi savuroase.

La ce festivaluri gastronomice poţi merge în România?

Trebuie doar să ştii unde şi când să te duci şi noi te vom trimite chiar acolo, căci din acest articol vei afla tot ceea ce ai nevoie. Street Food România – Bachus Focşani este un festival care are loc în nordul ţării, în fiecare an, în luna septembrie. Aici veţi putea consuma mâncare cu specific românesc, bucate tradiţionale ca pe vremea bunicii, şorici, pastramă, cârnaţi, nelipsiţii cartofi prăjiţi, vin fiert şi multe altele, plus deserturi delicioase.

Transilvania Brunch

Este mai mult un „date” al iubitorilor de mâncare bună. Spunem asta pentru că este un eveniment altfel, un pic mai restras, care a început ca o simplă reuniune a mai multor persoane care îşi doreau să pună bazele unor proiecte culturale, agricole, turistice şi ecologie în sudul Transilvaniei, mai exact în zona Hârtibaciu.

Acum, în cadrul acestui festival se promovează produsele regionale, localnicii sunt prezenţi la standuri cu preparatele proprii, folosind produse locale. Evenimentele din cadrul acestui festival au loc toamna, în mai multe localităţi, după cum urmează: Apos, Cobor, Ruja, Valchid, Alma Vii, Cisnădioara, precum şi alte sate săsești, localizate în zonele Sibiului și Brașovului.

Picnic în Cindrel

Este un festival organizat în Mărginimea Sibiului, care promovează îndeosebi produsele locale ale oamenilor din zonă, care produc şi apoi vând produsele lactate şi brânzeturile făcute după munca lor grea. Prin intermediul localnicilor veţi face astfel o drumeţie în jurul Rutei Brânzeturilor din Munţii Cindrel şi veţi primi un coş de picnic, plin cu produse regionale şi vă puteţi opri astfel la o masă câmpenească, într-un decor de vis. În cadrul acestui mic tur veţi face şi o vizită într-un atelier de artizat, precum şi o introducere în meşteşugurile locale.

Este un eveniment care ţine atât cât e cald, mai exact este organizat din luna aprilie şi până în luna octombrie, iar cei care se ocupă de toate detaliile sunt reprezentanţii Asociaţiei My Transilvania.

Arome și sunete ale Transilvaniei

După cum îi spune şi numele, avem în faţă un festival care îmbină muzica bună şi mâncarea delicioasă. Localnicii pregătesc tot felul de bunătăţi din ingredientele proprii, carne, brânză, ouă, legume cultivate de ei. Este cu atât mai interesant cu cât s-au adaptat la vremurile de acum, deci pe lângă clasicele bucate tradiţionale care se întâlnesc la toate festivalurile româneşti, aici veţi găsi şi platouri şi farfurii vegetariene. Totodată, veţi putea achiziţiona şi preparate pe baza plantelor medicinale, prăjituri cu fructe locale, limonade din căpşuni sau rubarbă şi multe altele.

Aici veţi putea savura preparatele delicioase în timp ce ascultaţi concertul de orgă susţinut de la primul şi până la ultimul vizitator. Se numeşte Arome şi sunete ale Transilvaniei – Flavors and Sounds şi este organizat de Asociaţia My Transilvania din luna mai şi până în octombrie.

Cina în natură

Este un festival uşor atipic, unde veţi mânca pe înserat, în aer liber, înconjurat de peisaje de vis. Mâncarea este şi ea fabuloasă, gătită cu drag şi pricepere de către localnicii care vor lua şi ei parte la cină, gata să vă spună poveştile şi grozăviile zonelor. Veţi putea face şi tururi prin satele săseşti, căci evenimentul are loc Rod, Malancrav, Biertan, Richis sau Mosna. Atenţie, însă, acest eveniment are loc doar vara şi în fiecare an locaţia se schimbă. Deci nu aveţi decât să urmăriţi cu atenţie pagina de Facebook a evenimentului pentru a ştii unde trebuie să mergeţi.

Picnic de lună plină

I se mai zice şi Fool Moon Picnic şi îmbină muzica electronică şi mâncarea tradiţională. Începe de pe zi, cu o execursie în jurul satelor pitoreşti din Valea Hârtibaciu şi se încheie prin petrecerea de la Campingul Electric. Mâncarea este gătită într-o căldare specifică, există şi un bar unde se vând doar băuturi locale, coniac local de prune şi multe altele. De dormit vei putea dormi într-o locaţie cu totul specială, la cort, iar dimineaţa vei servi un mic dejun autentic, format din diverse gemuri de casă, zacuscă, brânză şi legume proaspete.

Imagini de la Bucharest Street Food Festival, organizat în 2022. Sursa foto: Facebook
Imagini de la Bucharest Street Food Festival, organizat în 2022. Sursa foto: Facebook

Este un festival cu totul deosebit, unde clar nu se simte bine oricine, însă cei împătimiţi de viaţa asta şi care dau confortul unui king size bed pe înoptarea într-un sat de dormit se vor simţi ca în rai.

Street Food festival

Este, după cum îi spune şi numele, un festival organizat în plină stradă, care se desfăşoară în mai multe locaţii din România, în oraşele Cluj, Bucureşti sau Iaşi. Are loc din mai şi până în octombrie în toate locaţiile amintite şi veţi putea consuma în stradă mâncăruri aduse de la cele mai bune restaurante şi baruri. Acestea sunt ţinute în camioane alimentare şi veţi putea degusta preparate din bucătăriilor internaţionale, indiană, mexicană, chinezească şi chiar cea tradiţională românească.

Deci veţi avea un astfel de festival în imediata apropiere, oriunde v-aţi afla. Trebuie doar să urmăriţi pagina de Facebook a evenimentului pentru a afla toate detaliile de care aveţi nevoie.

Festivalul alimentar din București – Ediția Gourmet

Este un eveniment care are loc în Parcul Herăstrău din Capitală şi este primul festival de acest gen, care a fost organizat în România. Aici se adună mâncarea de la cele mai bune restaurante şi bistrouri din Bucureşti şi veţi putea consuma fructe de mare, burgeri delicioşi, sushi şi multe altele. Vinuri atent alese şi muzică bună, în ritmuri de jazz, electro swing sau blues pot fi consumate la discreţie.

Transilvania gastronomică – Festivalul culturii alimentare

Are loc pe timp de toamnă, pe parcursul a 10 zile, în zona Sibiului. Deviza acestui festival este „Mănâncă local” şi scopul principal al evenimentului este de a aduce gusturile Transilvaniei pe buzele tuturor românilor iubitori de mâncare tradiţională. Gemuri de casă, zacuscă, brânză şi multe alte produse vă aşteaptă aici, pe care le puteţi lua inclusiv acasă.