>
Li se zice gomboţi, dar în anumite zone sunt recunoscuţi ca găluşte cu prune. În orice caz, reţeta este aceeaşi indiferent de zona în care le mâncaţi, şi o vom descoperi împreună în rândurile care urmează.
Reţeta este una veche, de tradiţie, care se păstrează în familie şi să dă mai departe apropiaţilor. Este un desert care se face îndeosebi toamna, dar care poate fi servit în orice perioadă a anului fără probleme.
În trecut, gomboţii sau găluştele cu prune se făceau în special în Ardeal şi în Banat, dar au ajuns să fie adorate şi de oamenii din restul ţării noastre.
Originea lor este germano-austriacă, dar se fac şi în Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Luxemburg, Bosnia, Croaţia, Polonia, Serbia şi chiar Italia.
Găluştele cu prune sau gomboţii sunt foarte saţioase şi de aceea sunt servite ca fel principal uneori sau ca desert, dar după un singur fel de mâncare.
Aveţi nevoie de 10 – 20 de prune, în funcţie de dimensiunile la care le găsiţi, 800 de grame de cartofi care au fost prealabil fierţi în coajă, 250-300 gr de făină, 2 ouă întregi, o linguriţă de sare rasă. Pentru pesmetul rumen vă trebuie 100 gr unt, 100 gr zahăr tos şi 250 gr de pesmet. Pentru servit aveţi nevoie de zahăr pudră vanilinat, ce a fost amestecat cu scorţişoară măcinată, însă doar dacă vă place. Modul de preparare este deosebit de simplu.
Se pun cartofii la fiert în coajă, într-o oală mare, în care aţi pus puţină apă sărată. După ce se fierb, se scurg de apa fierbinte şi se lasă 10 minute. Se decojesc, se zdrobesc prin presă sau se rad pe răzătoarea cea mică. Peste cartofi se pun două ouă întregi, puţină sare şi 200 gr de făină. Se frământă de mână, apoi se adaugă şi restul de făină.
Se modelează aluatul în forma de găluşte, apoi se adaugă câte o prună în mijloc şi se ridică marginea aluatului peste prună. Se fierb pentru 10-15 minute, apoi se opreşte aragazul. Se topeşte untul, se toarnă pesmetul şi se prăjeşte încet, iar când s-a rument se adaugă şi zahărul.
Citeşte şi:
Cum se prepară dulceața de căpșuni. Rețetă și ingrediente
Rețetă de Rapane. Ce sunt acestea și cum se gătesc
Se pun şi găluşile sau gomboţii, se tăvălesc bine în amestecul obţinut, apoi se scot şi se pudrează cu zahăr şi sunt tocmai bune de servit.