Gabriela Dinu Știri 20.12.2021 11:36

La ce temperatură se coace pâinea și în câte minute e gata

La ce temperatură se coace pâinea și în câte minute e gata

Există persoane care nu concep să mănânce o masă fără să aibă pâine, indiferent că e albă, neagră cu seminţe etc. Pentru toţi aceştia, venim cu reţeta de pâine şi secretele coacerii ei pentru a fi crocantă la exterior şi moale la interior.

Pâine făcută în casă e delicioasă şi inundă locuinţa cu o mireasmă inconfundabilă, pe care cu siguranţă o vor simţi până şi vecinii. Pentru ca aceasta să fie şi gustoasă trebuie respectată reţeta întocmai, precum şi timpii de coacere, aceştia sunt, de fapt, cei mai importanţi.

Reţeta de pâine de casă şi timpul de coacere

Primul secret atunci când coaceţi pâinea în casă este să încălziţi bine cuptorul înainte de a introduce şi aluatul. Acesta trebuie încălzit la temperatura maximă, adică 240-260 de grade, iar pâinea se coace la această temperatură în jur de 10-15 minute, în funcţie şi de tipul de cuptor pe care îl aveţi.

După ce expiră acest interval de timp, se deschide uşa cuptorului pentru a elibera aerul, iar temperatura se setează la 180-200 de grade. După aceea, pâinea este coacţionată până când se va găti aşa cum trebuie.

Pentru reţeta de pâine de casă, ca la bunica, aveţi nevoie de 1 kg de făină de tip 550 sau 650, 700 ml de apă călduţă, 25 gr drojdie proaspătă sau un plic de 7 grame de drojdie uscată, 20 gr sare şi puţin ulei cu care veţi unge blatul de lucru.

Citeşte şi:

La ce se poate folosi, de fapt, făina de orez în bucătărie
Semnificația făinii. Ce înseamnă făină 000, 450, 550, 650 sau 1050

Se pun 600 ml din apa călduţă într-un castron încăpător, se adaugă drojdia şi se amestecă folosind o lingură de lemn. Se presară o mână de făină şi se lasă 10 minute la odihnit pentru ca drojdia să se activeze. După aceea, se toarnă restul de făină şi se începe frământatul.

Se adaugă şi sarea şi se continuă frământatul cu mâna sau cu robotul de bucătărie. Ungeţi blatul de bucătărie cu ulei, niciodată cu făină, şi formaţi pâinile. Se adaugă la cuptor şi se găteşte după cum am menţionat anterior. Poftă bună!