Tudosie Andrei Știri 01.11.2023 15:20

La ce distanță se pun cartofii? Ghid pentru plantare corectă

La ce distanță se pun cartofii? Ghid pentru plantare corectă

Dacă sunteți un pasionat grădinar sau pur și simplu doriți să vă bucurați de o recoltă de cartofi sănătoși și gustoși în grădina dumneavoastră, atunci acest ghid este pentru dumneavoastră.

Cu primăvara la ușă, mulți dintre noi își pun întrebarea crucială: La ce distanță trebuie să plantați cartofii pentru a obține cele mai bune rezultate?

Ghid pentru plantare corectă

Acești tuberculi, care sunt des folosiți ca ornamente culinare, au fost importați în Europa în secolul al XVI-lea din America de Sud. Datorită versatilității lor în bucătărie, cartofii s-au răspândit pe scară largă și au devenit unul dintre alimentele de bază. În acest articol, vom oferi o prezentare detaliată a diferitelor soiuri de cartofi și vom oferi sfaturi pentru a-i cultiva cu succes.

Pentru a stimula încolțirea cu succes a anumitor soiuri de cartofi, puteți începe acest proces încă din luna martie. Procedura este simplă și constă în plasarea tuberculilor într-o tavă deschisă, apoi lăsarea acesteia într-un loc lipsit de lumină.

În timp ce temperatura ambientală crește, timpul necesar pentru ca tuberculii să încolțească se reduce. Un interval termic ideal pentru această etapă este situat între 10 și 15 grade Celsius.

La ce distanță se pun cartofii

După ce tuberculii au încolțit în acest mediu controlat, în general, într-un interval de trei până la șase săptămâni, în funcție de temperatură, puteți să-i plantați în pământul pregătit în luna aprilie. Acesta trebuie să fie un sol bine aerat și să nu conțină buruieni. Optim este să alegeți o perioadă când vremea este blândă și uscată, pentru a asigura un start potrivit pentru plantele de cartof.

Pentru a asigura o bună aerisire și pentru a preveni supraaglomerarea plantelor, cartofii ar trebui plantați la o distanță de aproximativ 30-40 de centimetri între rânduri. Această distanță permite plantei să se dezvolte corespunzător și să aibă acces la resursele necesare.

În rând, tuberculii de cartofi ar trebui să fie așezați la aproximativ 25-30 de centimetri unul de celălalt. Acest spațiu este esențial pentru a permite rădăcinilor să se extindă și să crească în voie.

Îngropați tuberculii la o adâncime de aproximativ 5-10 centimetri în sol. Acest lucru ajută la protejarea lor de expunerea directă la soare și menține umiditatea necesară pentru creștere.

Cartofii preferă soluri bogate în nutrienți, bine drenate și ușor acide. Asigurați-vă că pregătiți solul înainte de plantare și adăugați compost sau îngrășăminte organice pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.

Mențineți solul bine udat, dar evitați supraîmbibarea, deoarece cartofii pot fi sensibili la excesul de umiditate.