Gabriela Dinu Știri 25.08.2021 19:42

Cea mai simplă rețetă de mâncare de cartofi sau tocăniță de cartofi

Cea mai simplă rețetă de mâncare de cartofi sau tocăniță de cartofi

Tocăniţa sau mâncarea de cartofi este una dintre măncârurile tradiţionale româneşti foarte simplu şi rapid de făcut. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a face un fel de mâncare gustos şi săţios şi chiar poţi improviza, dacă vrei să fie mai deosebită.

În orice caz, reţeta pentru tocăniţă este extrem de simplă şi o puteţi servi cu murături, salată de varză acră, salată de roşii, sfeclă sau orice altceva vă doriţi.

Cum se prepară tocăniţa de cartofi?

Pentru o crăticioară de mâncare de cartofi din care săturaţi patru persoane aveţi nevoie de 5 cartofi de dimensiune medie, o ceapă, un ardei gras, un morcov, două linguri de pasă de roşii ori bulion, două-trei linguri de ulei, sare şi piper, jumătate de linguriţă de cimbru uscat, mărar proaspăt sau congelat, depinde cum aveţi, important este să fie pentru gust.

Se spală bine legumele, se curăţă şi se toacă mărunt. Cartofii, ceapa, ardeiul şi morcovul se vor fierbe în acelaşi timp relativ. Se pune uleiul în vas, se căleşte ceapa pentru două-trei minute, se adaugă ardeiul şi morocovul pentru alte câteva minute, apoi se pune o cană de apă şi se lasă la fiert.

După 10 minute, puneţi şi cartofii şi se ţine la fiert până când cartofii se gătesc aşa cum trebuie. Când încercaţi cartofii şi vedeţi că sunt aproape moi este momentul să adăugaţi bulionul, cimbrul proaspăt sau nu şi sarea cu piperul după gust. Se mai găteşte preţ de câteva minute, apoi se adaugă verdeaţa proaspătă.

Se poate servi apoi cu orice tip de garnitură şi o felie de pâine, de preferabil de casă, gata scoasă din cuptor. Căci mâncarea de cartofi este un fel care se găteşte la noi în ţară din moşi strămoşi, este o tocăniţă tradiţională, care se mânca seara, după ce oamenii terminau treburile din curte sau veneau de la câmp. Aceştia asezonau de cele mai multe ori pâinea proaspăt scoasă din vatră, cu coaja tare, românească, şi murăturile delicioase cum rar se mai găsesc în altă ţară.