Gabriela Dinu Știri 07.11.2022 07:39

Înot sau înnot? Cum se scrie corect gramatical

Înot sau înnot? Cum se scrie corect gramatical

Capcanele limbii române sunt din cele mai diverse, iar în rândurile care urmează vor „rezolva” una dintre aceste probleme: cum se scrie corect, „înot” sau „înnot”?

Forma corectă a acestui cuvânt a creat adesea probleme şi confuzii, de aceea venim în sprijinul vostru cu explicaţia. Se scrie cu un singur „n”, deci folosim „înot” şi nu „înnot”, Asta, desigur, în cazul în care îţi doreşti să scrii corect.

De ce scriem „înot” şi nu „înnot”?

Confuzia scrierii cu doi de „n” se întâmplă des şi asta pentru că există cuvintele „înnorat”, „înnebunit”, „înnodat”, a cărui formă are, în mod obligatoriu, doi de „n”.

Explicaţia este extrem de simplă, iar Dicţionarul Ortografic şi Ortoepic revizuit al Limbii Române are trecută în el forma cu un singur „n”. În Dicţionarul Explicativ al limbii noastre, înot înseamnă „plutire și înaintare (a unor ființe) la suprafața sau în interiorul apei, deplasare în apă prin mișcări ritmice cu brațele și cu picioarele”.

Acest substantiv provine de la infinitivul verbului a „înota” şi deseori oamenii se gândesc că aşa cum se scriu cu dublu „n” unele cuvinte care încep cu „în”, tot aşa ar trebui să se întâmple şi în acest caz. Nimic mai greşit, căci acolo discuţia este despre prefixul „în”, care are alături consoana „n” din cuvântul de bază şi aşa ajunge să fie confundat cu termenii care sunt formaţi prin derivare, gen „înnoit”.

Alte erori care au loc constant atunci când se scrie sau se vorbeşte în limba română sunt:

  • când se scrie „din punct de vedere” vs „din punctul de vedere”;
  • se foloseşte „dragele mele” în loc de „dragile mele”;
  • oamenii greşesc atunci când utilizează „decât” şi „doar”;
  • utilizarea „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”;
  • scriu „aşează” în loc de „aşează”;
  • nu scriu „voiam”, ci „vroiam”;
  • folosesc „să aibe” în loc de „să aibă”;
  • utilizează „se merită” în loc de „merită”.