>
În România, există o mulţime de cuvinte pe care oamenii nu le scriu aşa cum trebuie. Şi nici nu le rostesc aşa cum ar fi normal. O mică dezbatere s-a iscat în jurul cuvântului „creem” sau „creăm” şi a variantei sale corecte?
Care este forma de scriere potrivită potrivită? Dar care este explicaţia pentru asta? Din rândurile următoare, veţi afla toate aceste detalii interesante, plus multe altele.
Explicaţia specialiştilor este extrem de simplă şi sună în felul următor. Cuvântul „creem” nu există, prin urmare nu avem niciun motiv pentru care să îl folosim, în nicio circumstanţă. Se rosteşte şi se scrie „creăm”, iar asta pentru că avem radicalul „cre”, la care se adaugă terminaţia „ăm”.
Regula de bază este următoarea, este extrem de simplă şi odată ce veţi citi explicaţia, cu siguranţă că nu veţi mai avea de ce să folosiţi „creem”, în mod total eronat, după cum vă spuneam. Căci verbul „a crea” are un e în terminaţie şi i se aduagă apoi „ăm”.
Citeşte şi:
Trebuie sau trebuiesc? Cum se scrie corect gramatical?
Unflat sau umflat? Care este varianta corectă
Exemplificăm conjugarea verbului a crea, în combinaţie cu alte verbe problematice, pentru a vedea diferenţele:
a cre/a, ca a lucr/a, ca a agre/a
cre/ez, ca lucr/ez, ca agre/ez
cre/ezi, ca lucr/ezi, ca agre/ezi
cre/ează, ca lucr/ează, ca agre/ează
cre/ăm, ca lucr/ăm,ca agre/ăm
cre/aţi, ca lucr/aţi, ca agre/aţi
cre/ează, ca lucr/ează, ca agre/ează
cre/am, ca lucr/am, ca agre/am
cre/ai, ca lucr/ai, ca agre/ai
cre/a, ca lucr/a, ca agre/a
cre/am, ca lucr/am, ca agre/am
cre/aţi, ca lucr/aţi, ca agre/aţi
cre/au, ca lucr/au, ca agre/au
cre/at, ca lucr/at,ca agre/at
cre/are, ca lucr/are, ca agre/are.
Limba română poate fi o capcană pentru multe persoane, din păcate, însă întotdeauna veţi găsi sprijinul de care aveţi nevoie cu o simplă căutare pe Dicţionarul Explicativ al Limbii Română, care se găseşte inclusiv în variantă online. Cu un simplu search vă veţi rezolva astfel toate problemele de acest gen.