Ionuț Nițulescu Auto 23.12.2022 03:06

După cât timp poți conduce mașina dacă ai băut o bere sau un pahar de vin

După cât timp poți conduce mașina dacă ai băut o bere sau un pahar de vin

Alcoolul și șofatul nu fac casă bună. Sub nicio formă nu ar trebui să vă urcați la volan dacă ați băut, însă nu ar strica să știți totuși timpul în care alcoolul se elimină din organism.

Dacă vă urcați băut la volan, nu riscați doar să vă pierdeți permisul de conducere și amenzi uriașe, ci să vă puneți și propria viață în pericol, dar și a celorlalți participanți la trafic.

De regulă, ar trebui să evitați alcoolul în exces. Femeile pot bea 150 de ml de vin roșu natural, iar bărbații 300 de ml, fără să vă puneți în pericol.

În cât timp se elimina alcoolul din sânge

Durata în care se elimina alcoolul din organism depinde de mai mulți factori, nu doar de cantitatea de alcool, precum durata timpului în care este consumată băutura, vârsta, metabolismul, kilogramele. nivelul de stres sau cât de mult de odihnește șoferul după ce a băut.

Citește și: Top 5 cele mai sigure mașini din lume la ora actuală

Iată în cât timp se elimina alcoolul din sânge pentru cele mai cunoscute băuturi. Valorile sunt asociate unei persoane care are o greutate de 70 de kilograme.

  • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;

Cum elimini mai repede alcoolul

Iată câteva sfaturi oferite de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, conducătorilor auto, astfel încât aceștia să poată apreciza corect timpul după care pot conduce în siguranță după ce au consumat băuturi alcoolice.

Pentru ca alcoolul să se elimine mai repede din organism, ar trebui să mâncați un aliment greu de digerat, cum ar fi untul. Acesta va încetini absorția alcoolului din sânge. Niciodată să nu beți alcool pe stomacul gol și nici să nu amestecați băturile între ele.

Alimentele hrănitoare, bogate în vitamine și minerale vor incetini și instalarea stării de ebrietate. Totodată, evitați să consumați alcool și să fumați în același timp.

Codul Rutier prevede sancțiuni dure pentru cei care sunt prinși băuți la volan. O concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat reprezintă contravenție și este sancționată cu suspendarea permisului de conducere până la șase luni.