>
Te gândești să îți pui folii de protecție pe geamuri? Informează-te bine înainte, altfel de poți trezi cu o amendă usturătoare. Iată unde și cum trebuie să le pui ca să nu încalci Codul Rutier 2020.
Mulți le consideră un moft, însă foliile auto sunt extrem de folositoare, mai ales pe timpul verii. Pe lângă protecția termică pe care o oferă, acestea vor reduce și consumul de carburant.
Ai mare grijă însă! Folile neomologate aduc amenzi usturătoare. Dacă scapi de controlul din trafic, vei avea de dat explicații la revizia tehnică periodică, unde va fi verificată starea foliilor, dar și gradul de transparență al acestora.
Există câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a nu încălca prevederile Codului Rutier. În primul rând, mergi la un service autorizat, de unde trebuie să primești obligatoriu un certificat de conformitate, care sa precizeze tipul foliei folosite, vehiculul si atelierul, dar si certificatul de garantie.
Puteți monta folie de protecție pe toate geamurile, mai puțin pe parbriz, iar cele aflate in campul de vizibilitate al soferului (geamurile laterale din fata si luneta) trebuie sa asigure o vizibilitate de minim 70%.
Pentru celelalte nu există prevederi, însă folia nu trebuie să creeze distorsiuni.
Vei găsi nenumărate tipuri de folii auto, însă nu toate sunt și legale. O folie auto de calitate protejează interiorul mașinii și scade consumul pe timpul verii. Există și dezavantaje, precum scăderea vizibilității pe timpul nopții.
Citește și: Ce faci când se aprinde martorul check engine în bord. Cât mai poți merge cu el aprins și cum îl stingi
Prețurile variază în funcție de calitate. Pornesc de la 300 de lei, însă puteți scoate și 10.000 de lei montarea foliilor auto.
În cazul în care foliile de protecție nu respectă prevederile Codului Rutier sau nu sunt omologate riscați să rămâneți fără talon, dar și să primiți amenzi de până la 20.000 de lei.