Ionuț Nițulescu Retete 22.12.2022 19:29

Desert Faguri sau Vafe americane: ingrediente și mod de preparare

Desert Faguri sau Vafe americane: ingrediente și mod de preparare

Le veți găsi la tot pasul în Belgia și SUA, însă sunt consumate în întreaga lume. Da, ați ghicit! Despre celebrele vafe este vorba.

La noi în țară nu sunt atât de populare, poate și pentru că ai nevoie de un aparat special pentru a opține acei faguri minunați, pe care să-i acoperi din belșug cu miere, dulceață, fructe sau ciocolată. Le iubești pe cele din comerț, dar le vei adora pe cele făcute acasă. Iată cât de simplu sunt de făcut!

Secretul unui desert vechi de sute de ani

Cuvântul vafe a apărut pentru prima data în 1725, în limba engleză, și derivă de la cuvântul olandez wafel care se traduce tocmai fagure sau tort. Sute de ani de perfecționare și încercări pentru a obține un desert deosebit.

Există mai multe variante de vafe, în funcție de rețeta folosită, dar și de tipul de aparat. Se consumă atât dulci, cât și sărate, în diferite forme și mărimi.

Conform primei rețete scrise într-un manuscris din secolul al 14-lea, rețeta conține doar patru ingrediente: ouăle se condimentează cu sarea, peste care se adaugă puțin vin și făină. Între timp, rețeta a căpătat și alte ingrediente care au adus gofrelor un plus de savoare.

Alături de clătitele americane, vafele sunt consumate deseori la micul dejun, în weekend, atunci când toată familia se strânge în jurul mesei.

Rețeta clasică de vafe

Noi îți propunem rețeta clasică de vafe, dar te încurajăm să o personalizezi în funcție de gusturile tale! Pentru acest desert ai nevoie de următoarele ingrediente:

• 280 g făină
• 24 g praf de copt
• 50 g zahăr
• 1 linguriță sare
• 425 ml lapte
• 1 linguriță esență vanilie
• 3 ouă mari
• 125 g unt topit (sau 125 ml ulei vegetal)

Modul de preparare nu diferă mult față de cel al clătitelor. Se amestecă făina cu praful de copt, zahărul și sarea. Într-un alt bol amestecați laptele, esența de vanilie și ouăle. Adăugăm puțin câte puțin lichidul în castronul cu făină, amestecând continuu. Aluatul trebuie să fie ușor zgrunțuros.

Încearcă și cea mai delicioasă rețetă de cartofi franțuzești. Nu mai rămâne nimic pe masă!

Lăsați compoziția deoparte câteva minunte, înainte de a-l pune în aparatul pentru vafe. Pentru ca aluatul să nu se lipească de aparat, ungeți plăcile cu puțin ulei. Vafele sunt coapte în aproximativ 5 minute.

Sunt deosebite cu iaurt grecesc și fructe de pădure proaspete, cu ciocolata și banane sau simple, doar cu un strop de miere.