Gabriela Dinu Știri 22.01.2023 16:54

Cum vor arăta noile garnituri de metrou din București. FOTO

Magistrala 5 de metrou, cea mai aşteptată dintre toate, care circulă în Drumul Taberei, va avea garnituri noi. Metrorex a semnat un contract în valoare de 100 milioane de euro cu firma Alstom, care va furniza modele din gama Metropolis, ce funcţionează în ţări din întreaga lume.

Contractul are posibilitatea de extindere până la o valoare totală de 240 milioane de euro şi va livra 30 de trenuri, în două tranşe. Iniţial, firma internaţională va livra 13 trenuri, care costă peste 100 de milioane de euro, urmând să apară ulterior încă 17.

Cum arată noile garnituri de metrou din Drumul Taberei

Contractul a fost semnat în noiembrie 2020 şi primul tren va ajunge la noi în ţară în 29 de luni din acel moment. Tenurile au designuri deosebite, iar fiecare unitate are şase vagoane, pe care sunt dispuse 216 locuri. Acestea vor fi aşezate longitudinal şi vor exista inclusiv zone de acces pentru pasagerii cu dizabilităţi. Toate trenurile vor fi configurate special, după cum au cerut cei de la metroul din Bucureşti, urmând să aibă o caroserie realizată din oţel inoxidabil, cu o lungime de 114 metri şi lăţime de trei metri. Capacitatea maximă va fi de 1.200 de pasageri în fiecare tren, ceea ce înseamnă enorm!

Trenul Metropolis, realizat de Alstom, în circulaţie în Dubai. Este acelaşi model care va circula şi în Drumul Taberei. Sursa foto: Alstom.com
Trenul Metropolis, realizat de Alstom, în circulaţie în Dubai. Este acelaşi model care va circula şi în Drumul Taberei. Sursa foto: Alstom.com

Metrorex Bucureşti a ales configuraţia finală, culorile şi finisajele, care au fost personalizate încă din etapa de proiectare, iar fiecare garnitură în parte va fi echipată cu tehnologie de tip CBTC, pentru a utiliza cea mai modernă tehnologie de semnalizare.

Metroul din Bucureşti, la fel ca în New York, Paris sau Dubai

Prin intermediul noului tren, pasagerii de pe Magistrala 5 a metroului bucureştean vor avea parte de o mulţime de îmbunătăţiri, călătoria va fi mai sigură şi mai confortabilă, zgomotul intern va fi atenuat, iar pe fiecare parte a fiecărui vagon vor fi patru uşi duble. Sunt dotate cu ferestre mari, iluminarea se realizează pe bază LED, iar traseul va fi afişat pe o hartă dinamică, ce va prezenta informaţii în timp real.

Firma cu care Metrorex a semnat contractul privind noile garnituri de metrou care vor circula în Bucureşti este aceeaşi care a făcut şi trenurile ce circulă în prezent în Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney şi Montreal.