Ionuț Nițulescu Actualitate 10.10.2022 13:29

Când se redeschid școlile în București și în restul țării

Când se redeschid școlile în București și în restul țării

Școlile se vor redeschide, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie, după ce se va încheia a doua etapă de vaccinare anti-Covid, etapă ce vizează cadrele didactice, vârstnicii și persoanele din categoriile vulnerabile.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privin Vaccinarea împotriva COVID-19, a explicat la Digi 24 cât de important este să se vaccineze cadrele didactice, dar și persoanele din categoriile vulnerabile, pentru ca școlile să se poată redeschide în condiții de siguranță.

Copii pot fi asimptomatici și pot transmite virusul altor persoane

Medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că nu s-a pus problema de severitatea bolii în cazul copiilor, dar aceștia pot fi asimptomatici și pot transmite altor persoane acest virus. Acesta a mai spus că activitatea la școală este foarte bine organizată, cel puțin pentru copiii mici și că riscul de expunere al acestora în timpul orelor este aproape inexistent.

Citește și: Vor mai putea sau nu colinda copiii în timpul stării de alertă în România?

„În faza a doua de vaccinare intră profesorii și populația în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide școala în siguranță la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci am fi terminat etapa a doua pentru categoriile vulnerabile”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Avem nevoie de o imunizare colectiva de cel putin 60-70%

Medicul a spus cât este de important ca o pondere mare să se vaccineze. Fiindcă, până când nu vom atinge un grad de imunizare prin vaccin de cel puțin 60-70%, nu vom scăpa de pandemie și nici nu vom putea relaxa masurile de restricție.

Astfel, medicul spune ca oamenii trebuie sa se vaccineze in numar cat mai mare, pentru a ne intoarce cat mai repede la vietile de dinainte de momentul Covid-19.

„În funcţie de situaţia epidemiologică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide revenirea la şcoală în format fizic. Facem un apel la elevi, la cadrele didactice, la părinţi, să respecte măsurile de protecţie sanitară, să fim mai precauţi, mai ales că se apropie perioada Sărbătorilor de Iarnă”, a prcizat Cristian Tănase, Purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei şi Cercetării.