Gabriela Dinu Știri 05.10.2021 17:13

Cum se schimbă un card de sănătate expirat. Documente și acte necesare

Cum se schimbă un card de sănătate expirat. Documente și acte necesare

Puţini ştiu cum se poate schimba un card de sănătate care a fost expirat. Aveţi nevoie pentru acest lucru de câteva documente şi veţi putea avea din nou valabilitate pe card.

Desigur, toate aceste informaţii vă vor fi utile abia după ce vă va expira perioada de valabilitate a cardului de sănătate. În primă fază, cardurile naţionale de sănătate au fost emise cu valabilitate până în 2018, după care din 31 iulie 2018, termenul lor de valabilitate a fost mărit de la 5 la 7 ani.

Care sunt regulile pentru schimbarea cardului de sănătate expirat?

Totodată, toate cardurile care au fost emise după acea dată au deja valabilitate timp de şapte ani, după cum a fost anunţat:
„Prin Hotărârea de Guvern nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri devine, astfel, de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.”

Citeşte şi:
Se schimbă buletinele românilor! Vor fi introduse Cărțile de Identitate electronice
Model de împuternicire pentru firmă. Ce trebuie să conțină ca să fie luată în considerare

Atunci când doriţi să extindeţi perioada de valabilitate a unui card expirat trebuie să depuneţi o cerere pe cas.cnas, însoţită de o copie după buletinul de identitate şi să aşteptaţi ca aceasta să fie soluţionată.

Dacă persoana al cărui card de identitate nu poate merge să îl ridice, atunci acesta poate fi ridicat de un împuternicit. Dar trebuie făcută înainte o solicitare în acest sens, iar cardul de sănătate va fi trimis prin poştă, la adresa menţionată în cerere. Totodată, trebuie specificat şi un număr de telefon pentru ca reprezentanţii oficiului poştal să vă poată contacta.

Totodată, atunci când se efectuează solicitare de ridicare a cardului, veţi primi un sms de la numărul de telefon 1879. Acest mesaj trebuie să îl păstraţi până la ridicarea cardului de sănătate.