Gabriela Dinu Știri 04.10.2021 15:17

Model de împuternicire pentru firmă. Ce trebuie să conțină ca să fie luată în considerare

Model de împuternicire pentru firmă. Ce trebuie să conțină ca să fie luată în considerare

Împuternicirea legală pentru o firmă mai este cunoscută în termeni populari şi ca procură şi este acel act prin care persoana juridică în dă dreptul unei persoane de a o reprezenta în anumite persoane.

Numai că aceasta este valabilă doar în anumite condiţii şi trebuie să conţină anumite elemente ce au caracter obligatoriu. Firmele pot delega terţe persoane care pot face diverse lucruri în numele firmei, cum ar fi ridicarea de documente sau desfăşurarea operaţiunilor bancare sau de orice alt tip.

Cum se face împuternicirea pentru firmă? Acesta este modelul

Ca totul să se desfăşoare în mod legal, firma trebuie să ofere acea procură unui angajat care o va reprezenta în faţa acestor instituţii.

Acea persoană poate fi numită doar de către administratorul societăţii, iar acest acord legal se va putea face doar la notar pentru a putea fi valid. Atunci când mergeţi să vă faceţi o procură pentru firmă trebuie să reţineţi că aveţi nevoie de următoarele date:

  • datele de identificare ale firmei, care, în termeni legali, se numește mandant;
  • datele de identificare ale persoanei care va fi împuternicită (aceasta se numește, în acte, mandatar);
  • scopul pentru care se face împuternicirea;
  • data la care se face împuternicirea;
  • semnătura administratorului societății comerciale;
  • ștampila societății comerciale în cauză.
Aşa arată un model de împuternicire pentru firmă
Aşa arată un model de împuternicire pentru firmă

Împuternicirile sunt de mai multe tipuri şi procurile se iau de regulă pentru administarea veniturilor sau bunurilor unei societăţi comerciale, pentru vânzarea sau cumpărarea de autoturisme în numele societăţii, pentru depunerea declaraţiilor fiscale la ANAF, diverse operaţiuni bancare.

Cel care este mandatat prin această împuternicire va avea astfel dreptul de a scoate bani din contul firmei pe care o reprezintă, poate vinde şi cumpăra obiecte, bunuri şi proprietăţi în numele firmei şi chiar diverse acte de lichidare.

Unele societăţi comerciale au nevoie şi de procură de conservare prin care se face verificarea evidenţei contabile. Aşa se dpeun bilanţurile şi se semnează procesele verbale şi declaraţiile fiscale.