Ionuț Nițulescu Actualitate 05.03.2021 19:00

Se schimbă buletinele românilor! Vor fi introduse Cărțile de Identitate electronice

Se schimbă buletinele românilor! Vor fi introduse Cărțile de Identitate electronice

Schimbări importante pentru români, din această vară. Cartea de identitate electronică ar putea fi disponibilă din luna august a acestui an, anunță oficialii.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat că buletinul cu cip va fi disponibil din vara anului 2021. Acesta va putea fi folosită pentru identificare, dar va oferi, totodată, posibilitatea cetățeanului de a se semna electronic.

Buletine digitale pentru români

“Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul în cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare, potrivit Agerpres.

În plus, acesta a vorbit despre pricipiile digitalizării, dar și despre rolul pe care ar trebui să-l aibă statul în acest proces.

“Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.

Citește și: Acte necesare pentru schimbarea buletinului. Vezi lista completă de documente

Ce trebuie să știi despre Cartea de Identitate electronică

Guvernul a aprobat în ședința din 26 octombrie 2020 proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetăţenilor români prin care se asigură premisele necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare electronic.

Potrivit actului normativ, românii vor putea opta pentru Cartea Electronică de identitate (CEI), ce le va oferi o serie de beneficii, printre care și utilizarea semnăturii electronice. Mai precis, utilizând acest document, românii vor avea acces mai ușor la diferite servicii electronice ale unor instituții publice sau private.

Totodată, CEI va permite utilizatorilor și autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului, adică buletinul electronic va funcționa și ca un card de sănătate.

Carțile de identitate electronice vor avea termene de valabilitate diferite, stabilite în funcție de vârsta titularului, precizează gov.ro.