>
Dulceaţa de căpşuni este preferata românilor atunci când vine vorba de un desert sau de „garnitura” pentru clătite. La bătaie cu Nutella sau Finetti, dulceaţa de căpşuni este umplutura favorită pentru dulciurile care se fac în casă şi o poţi prepara chiar şi tu extrem de simplu.
Nu este deloc o bătaie de cap, din contră. Mai mult durează să le cureţi decât îţi ia să le prepari, aşadar îţi poţi face oricând curaj ca să încerci pentru prima dată să faci o dulceaţă din căpşuni.
O poţi consuma ca atare, ori dimineaţa pe pâine prăjită cu unt, pe clătite sau la prăjituri. Se poate servi imediat sau o poţi da la frigider şi de ce nu să o consumi peste iarnă.
Pentru reţeta de dulceaţă căpşunile se păstrează întregi, nu se taie şi nu se mărunţesc. Deceea vei avea nevoie de un kilogram de căpşuni mici, curăţate bine în prealabil, un kilogram de zahăr, 200 ml de apă rece sau zeama de la o jumătate de lămâie. Dacă nu aveţi zeamă de lămâie atunci puteţi folosi sare şi la aceste cantităţi puteţi folosi o jumătate de plic, adică undeva la 4 grame.
Se pune zahărul tos într-o cratiţă lară şi se umezeşte folosind cei 200 ml de apă rece. Se pune şi zeama sau sarea de lămâie şi se dau la foc 15 minute, până când zahărul se topeşte şi se transformă într-un sirop. Acesta din urmă trebuie să aibă o consistenţă groasă şi zahărul nu trebuie să se caramelizeze.
Atunci când sosul începe se scadă, e momentul să puneţi şi căpşunile şi amestecaţi uşor cu o lingură din lemn. Se ţin 10 minute la foc, din momentul în care căpşunile au început să fiarbă.
În acel moment puteţi opri focul şi cratiţa se acoperă cu un prosop ud de bucătărie, care a fost uşor stors în prealabil. Acest mic truc are rolul de a ajuta dulceaţa să nu se zaharisească pe deasupra. Se ţin câteva ore până se vor răci complet şi apoi se poate mânca în orice formă doriţi.