Gabriela Dinu Știri 27.05.2023 11:37

Rețetă de dulceață de smochine. Cum se face și cât timp se fierbe

Rețetă de dulceață de smochine. Cum se face și cât timp se fierbe

Una dintre dulceţurile exclusiviste pe care gospodinele din România le fac este cea de smochine. Este delicioasă şi arată superb, fiind unul dintre deserturile deosebite făcute la noi în ţară.

Fructele se fierb întregi, în sirop de zahăr şi se aromatizează cu coaja de lămâie. Ce trebuie să reţineţi despre smochine este că atunci când vreţi să le puneţi în dulceaţă trebuie să le fierbeţi în două etape diferite.

Care e reţeta de dulceaţă de smochine?

Aveţi nevoie de smochine tari pentru dulceaţă, altfel se vor dezintegra la fierbere, şi de zahăr.Raportul trebuie să fie de 1 la 1, adică puneţi 1 kilogram de smochine, atunci folosiţi şi un kilogram de zahăr. La fel şi dacă vreţi să faceţi 500 de grame sau peste două kilograme. Vă mai trebuie şi lămâie, care are dublu rol, căci pe lângă gustul şi aroma sa, ajută dulceaţa să nu se zaharisească din cauza cantităţii mare de zahăr pe care o conţine.

Ingredientele pentru dulceaţa de smochine sunt următoarele:

  • 500 de grame de smochine;
  • 500 de grame de zahăr;
  • 100 ml apă rece;
  • o jumătate de lămâie cu tot cu coajă, tăiată felii.

Smochinele se spală bine şi apoi se şterg cu un prosop de hârtoe. Se înţeapă uşor cu un obiect ascuţit sau cu scobitoare, cât de adânc se poate, în aproximativ 10-12 locuri. Rolul acestor mici găurele este de a face siropul de zahăr să pătrundă până în mijlocul fructelor pentru a fi dulci şi aromate.

Zahărul se pune la fiert în cei 100 ml de apă rece, apoi după ce a dat în clocot se pun în ea jumătate din lămâia tăiată. Se lasă la fiert la foc mic, până când se leagă şi are o consistenţă asemenătoare mierii. Atunci se pun şi smochinele şi se mai ţin la fiert timp de 15 minute, la foc mediu.

Se curăţă spuma periodic, apoi se acoperă cratiţa cu o cârpă udă. Se ţin până a doua zi, când se fierbe toată compoziţia pentru încă 10 minute. Atenţie, cornometraţi timpul trecut de la primul clocot, nu de când aţi pus oala pe foc. După trecerea timpului, dulceaţa e gata şi e tocmai bună să fie pusă în borcane curate şi gata de păstrat.