Gabriela Dinu Știri 28.05.2022 19:16

Cum se face laptele condensat și la ce este folosit

Cum se face laptele condensat și la ce este folosit

Laptele condesat este, de fapt, laptele conservat. Reţeta preparării sale constă într-o reducţie a volumului de lichid, prin evaporarea lui parţială în timpul procesului prin care este fiert laptele.

Acesta îşi va schimba textura şi aspectul, devenind cremos, uleios şi căpătând un gust dulce şi intens. La noi este mai puţin popular, dar în ţări precum Rusia, Brazilia, India sau Malaysia este indispensabil pentru cafeaua de dimineaţă.

Reţeta de lapte condensat: cum să îţi faci singur acasă laptele pentru cafea

Totodată, acesta se mai utilizează şi ca bază ăentru deserturi sau se serveşte simplu, pe pâine. Este uşor de transportat, în conserve, nu se alterează şi are un conţinut caloric ridicat.

Nu îl veţi putea găsi la orice magazin de la noi din ţară pentru că nu se comercializează la scară largă. Dar îl puteţi prepara singuri foarte uşor, acasă. Ai nevoie de 250 grame lapte praf, 250 grame de zahăr, 50 grame unt şi 300 ml de apă. Se amestecă laptele praf cu apa călduţă şi zahărul, dar cu grijă, pentru a nu forma cocoloaşele.

Cum să îţi faci lapte condensat la blender?

Durează cam 3-5 minute până se face, apoi adăugaţi untul şi compoziţia obţinută se fierbe la foc mic, se amestecă des pentru încă 3-4 minute, până când se topeşte tot zahărul şi aveţi în cratiţă o cremă cleioasă, de o culoare alb-gălbuie. Timpul de gătire total este undeva la 8-10 minute şi nu este deloc greu.

Este metoda cea mai rapidă, de departe, aceea de a amesteca toate ingredientele de mai sus într-un blender. Dar asta după ce aţi clocotit apa în prealabil pentru 2-3 minute.

Citeşte şi:

Cum faci pâine și budincă din Tapioca. N-are gluten și se poate combina cu lapte sau brânză
Care este, de fapt, diferența între laptele UHT și cel pasteurizat

Se amestecă bine până când veţi ajunge la consistenţa dorită şi nu cumva să fierbeţi apa prea mult sau să o ţineţi prea mult pe foc, căci zahărul se va carameliza şi îşi va schimba atât culoarea, cât şi gustul.