>
Tapioca este un aliment despre care nu se ştiu foarte multe lucruri, dar care se poate găti într-o diversitate de variante şi are o mulţime de beneficii. În continuare, vom afla cum se fac budinca şi pâinea de tapioca şi de ce sunt ele bune pentru organism.
I se mai spune şi cassava, madioca, yuca, kappa ori manioc. Tapioca este, de fapt, un arbust tropical, al cărei rădăcini sub formă de tuberculi dau o substanţă făinoasă. Rezultatul acestuia este tapioca sau pasta de manioc.
Se găseşte în Africa, Asia şi America de Sud şi s-a râspândit şi în Europa, unde se găseşte sub diverse forme, precum fulgi, perle sau făină.
Conform studiilor realizate de specialişti consacraţi în domeniu, 150 de grame de perle de tapioca, ceea ce înseamnă undeva la o cană din produs, conţine: 1,5 mg Omega-3, 3 mg Omega-6, fier, calciu, mangan, vitamina B6 şi 0% grăsimi saturate şi acizi graşi.
Budinca de tapioca este un preparat adorat de toţi cei care fac sală şi nu numai, de toţi adepţii unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Pentru a face această reţetă ai nevoie de 3 căni de lapte de cocos, o jumătate de cană de perle de tapioca, o jumătate de cană de apă plată, o jumătate de cană de zahăr brun, 10 ml esenţă de vanilie şi fructe după gust. Se face foarte uşor şi după cum vedeţi nu aveţi nevoie nici de ingrediente pretenţioase.
Se lasă tapioca la înmuiat în apă timp de o oră, apoi se pun laptele, zahărul, tapioca şi esenţa de vanilie şi se lasă la foc timp de 20 de minute. În tot acest timp se amestecă pentru a nu se prinde la fund, iar atunci când compoziţia este consistentă se ia de pe foc. Odată gata, budinca de tapioca se serveşte simplă sau decorată cu fructe şi este bună de consumat atât caldă, cât şi rece.
Tapioca nu are gluten iar păinicile din această făină sunt foarte utile pentru cei cu intoleranţă. Pentru această reţetă ai nevoie de 100 ml lapte de soia, de orez sau de cocos, 120 ml de apă, 40 ml ulei de măsline, un praf de sare, 200 grame pudră de tapioca, 50 gr făină de orez şi un pliculeţ de praf de copt.
Laptele, apa, uleiul şi sarea se pun la foc pe aragaz, se încălzesc la foc mediu apoi într-un castron puneţi tapioca, praful de copt şi făina, apoi amestecaţi lichiul fierbinte. Lăsaţi timp de 5 minute la răcit şi aluatul rezultat îl veţi împărţi în 16 bucăţi egale, care vor fi modelate ulterior şi date la cuptor timp de 20 de minute.