Gabriela Dinu Știri 19.05.2021 16:44

Care este, de fapt, diferența între laptele UHT și cel pasteurizat

Care este, de fapt, diferența între laptele UHT și cel pasteurizat

Laptele UHT se diferenţiază de cel pasteurizat prin prisma modului în care acesta este procesat. Mai exact, totul ţine de modul în care este fiert sub condiţii bine controlate.

Laptele ambalat este preparat înainte şi fiert, de aceea atunci când îl serviţi dimineaţa cu cereale nu este nevoie să-l mai daţi în clocot, ci e suficient să-l încălziţi la o temperatură potrivită pentru servire.

Care e diferenţa dintre laptele UHT şi laptele pasteurizat?

Imediat după ce este muls, laptele crud se răceşte şi se transportă către producători. Laptele are o temperatură de 37 de grade Celsius la mulgere şi este imperios necesar să fie răcit imediat ce este achiziţionat, deoarece altfel va începe săd ezvolte bacterii.

Aşa sunt inactivate toate microoroganismele ce nu ne sunt benefice, apoi laptele este prelucrat în fabrică, acolo unde este tratat termic rapid.

Pentru cei care se întreabă care sunt, de fapt, diferenţele dintre aceste două tipuri de lapte, UHT şi pasteurizat, ei bine vor afla exact din rândurile următoare:

  • Laptele pasteurizat este încălzit la 72-75 de grade Celsius, apoi e menţinut 15-20 de secunde şi se răceşte instant. Cel UHT se încălzeşte la 140 de grade, se menţine 4 secunde, după care este răcit.
  • Atunci când este pasteurizat, din lapte se elimină 99,99% din bacteriile iniţiale, dar nu şi sporii. Atunci când se realizează ultrapasteurizarea, la temperatura de 140 de grade Celsius se distrug şi aceştia.
  • Atunci când vorbim despre termenul de valabilitate, trebuie ştiut că cel pasteurizat are între 5 şi 15 zile termen, iar cel UHT rezistă fără probleme timpd e 6 luni şi fără să fie refrigerat sau conservat. În tot acest timp, acesta nu îşi modifică textura şi nici culoarea sau valorile nutriţionale.

Specialiştii atrag atenţia asupra unui lucru extrem de important. Aveţi mare, mare grijă atunci când cumpăraţi laptele. În cazul în care cutia este umflată, atunci asta înseamnă că laptele este alterat.

Cu toate acestea, conform studiilor, românii preferă laptele proaspăt, nepasteurizat. Consideră că este mai sănătos şi pentru că nu implică şi costuri de ambalare este chiar mai ieftin.