>
Laptele UHT se diferenţiază de cel pasteurizat prin prisma modului în care acesta este procesat. Mai exact, totul ţine de modul în care este fiert sub condiţii bine controlate.
Laptele ambalat este preparat înainte şi fiert, de aceea atunci când îl serviţi dimineaţa cu cereale nu este nevoie să-l mai daţi în clocot, ci e suficient să-l încălziţi la o temperatură potrivită pentru servire.
Imediat după ce este muls, laptele crud se răceşte şi se transportă către producători. Laptele are o temperatură de 37 de grade Celsius la mulgere şi este imperios necesar să fie răcit imediat ce este achiziţionat, deoarece altfel va începe săd ezvolte bacterii.
Aşa sunt inactivate toate microoroganismele ce nu ne sunt benefice, apoi laptele este prelucrat în fabrică, acolo unde este tratat termic rapid.
Pentru cei care se întreabă care sunt, de fapt, diferenţele dintre aceste două tipuri de lapte, UHT şi pasteurizat, ei bine vor afla exact din rândurile următoare:
Specialiştii atrag atenţia asupra unui lucru extrem de important. Aveţi mare, mare grijă atunci când cumpăraţi laptele. În cazul în care cutia este umflată, atunci asta înseamnă că laptele este alterat.
Cu toate acestea, conform studiilor, românii preferă laptele proaspăt, nepasteurizat. Consideră că este mai sănătos şi pentru că nu implică şi costuri de ambalare este chiar mai ieftin.