Gabriela Dinu Știri 29.11.2022 12:42

Cum se face, de fapt, jambonul şi ce ingrediente sunt folosite

Cum se face, de fapt, jambonul şi ce ingrediente sunt folosite

Jambonul sau şunca afumată se face foarte uşor, atât timp cât respecţi paşii şi modul de preparare întocmai.

Jambonul se face din pulpă de porc. I se mai zice şi şuncă, şonc, şoancă de casă şi se consumă în orice perioadă a anului, dar la români în special în perioada de iarnă. Procesul presupune condimentarea cărnii, care va fi apoi ţinută în sare timp de şase săptămâni şi va fi lăsată la maturat.

Reţeta de jambon: cum să îl faci la tine acasă

A nu se confunda cu acea clasică şuncă, deoarece în anumite zone este acea bucată de grăsime, care se afumă şi se consumă în perioada sărbătorilor de iarnă.

Jambonul sau şunca afumată se consumă crud sau fiert, seamănă foarte mult cu jambonul din Peninsula Iberică sau cu Prosciutto italian. În afară, sunt crescuţi porci special pentru jambon şi, în acest sens, sunt hrăniţi cu ghinde.

La capitolul ingrediente, veţi avea nevoie de o pulpă de porc de aproximativ 5 kg fără os, degresată, 150 gr de sare grunjoasă, 4-5 frunze de dafin, o linguriţă de boia de ardei iute, o lingură boabe de piper, o lingură boabe de coriandru, o lingură boabe de ienibahar, 2 rămurele generoase de rozmarin, o lingură de seminţe de fenicul, câţiva căţei de usturoi, un litru de vin alb, o lingură de zahăr şi o ceapă mică.

Jambonul se condimentează bine, după care se ţine la marinat timp de cel puţin o săptămână. După care se leagă strâns, pentru a avea o formă frumoasă. Se va ţine la aer pentru a se zvânta, apoi se afumă la fum rece. Carnea se fierbe ulterior, se lasă la răcit exact în zeama în care a fiert, după care se maturează. Pasul final este de a-l ţine la maturare, pentru acea aşa zisă zvântare finală.

Se serveşte crud, dar şi gătit, după cum vă doriţi, tăiat în felii subţirele.