>
Cozonacul este un desert care se face atât în zilele de sărbătoare, cât şi de zi cu zi, fiind consumat de majoritatea românilor. Când nu îl pot face, aceştia îl cumpără din supermarket, iar când au şi timp şi…să zicem chef, atunci fac reţeta.
În continuare, vă vom prezenta cum se face corect umplutura de cozonac şi dacă veţi respecta indicaţiile întocmai atunci nu aveţi cum să daţi greş.
Cozonacul este prăjitura preferată a românilor şi acest desert se face inclusiv la vecinii bulgari. În mod normal, se face de Paşte sau de Crăciun şi italienii au şi ei corespondentul lor, în Panettone, un produs din blat asemănător, umplut din fructe delicioase confiate. Diferenţa cea mai mare nu o face gustul, însă, ci forma. La noi, cozonacii sunt subţiri şi lungi, în timp ce Panettone arată ca un tort, rotund şi înalt, bine crescut.
Specialiştii în reţetele de cozonac atrag atenţia asupra faptului că cea mai importantă regulă este accea de a pregăti înainte să te apuci toate ingredientele, care trebuie să fie la temperatura camerei, iar în bucătăria unde îl preparaţi să aveţi grijă să existe o tempratură constantă.
Citeşte şi:
Care este, de fapt, cea mai bună făină pentru cozonac
Cât timp trebuie să frămânți coca de cozonac și cât timp trebuie să o lași să se odihnească
Pentru umplutura de cozonac vei avea nevoie de 200 grame de stafide, 600 gr nuci, 150 gr zahăr, un plic de zahăr vanilat, o fiolă de esenţă de rom, o jumătate coajă de lămâie şi 200 grame de rahat. Începeţi prin a pune 5-10 minute la cuptor miezul de nucă, pentru a deveni rumenit, după care îl mărunţiţi. Puneţi zahărul, stafidele, vanilia, romul, coaja rasă de lămâine, apoi puteţi pune umplutura în aluatul deja pregătit.
Îl puteţi da la cuptor apoi şi îl veţi servi atât cald, cât şi rece, fiind delicios sub orice formă doriţi.