Ionuț Nițulescu Utile 31.05.2022 16:56

Cum se dezactivează RO-ALERT pe Android și iOS

Cum se dezactivează RO-ALERT pe Android și  iOS

Sistemul de avertizare RO-ALERT are rolul de a-i informa pe cetățeni în cazul unui pericol care are loc în apropierea zonei în care se află. Însă, deși nu este indicat, aceste mesaje pot fi dezactivate din meniul telefonului. 

Metoda de dezactivare a mesajelor RO-ALERT este valabilă pe toate dispozitivele compatibile care au acest sistem de operare. Pașii sunt similari pentru toate dispozitivele, însă este posibil ca anumite denumiri ale meniurilor să fie diferite. 

Pasul 1 – Deschide aplicaţia Setări/Settings
Pasul 2 – Accesează meniul Aplicaţii şi notificări/Apps & notifications
Pasul 3 – Accesează meniul Alerte de urgenţă wireless/Wireless emergency alerts
Pasul 4 – Dezactivează opţiunile Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats, Pericole grave/Severe threats

Citește și: Care sunt, de fapt, cele mai scumpe parfumuri din lume la ora actuală 

Cum se dezactivează RO-ALERT pe iOS

Opțiunea de dezactivare a acestor tip de alerte este valabilă doar pentru telefoanele care au sistemul de operare iOS 12.

Pasul 1 – Deschide aplicaţia Configurări/Settings
Pasul 2 – Accesează meniul Notificări/Notifications
Pasul 3 – Dă scroll până ajungi în partea de jos a meniului
Pasul 4 – La categoria Alerte Guvernamentale, dezactivează opţiunile Alertă AMBER/Amber Alerts, Alertă extremă/Extreme Alerts, Alertă severă/Severe alerts

Cum funcționează sistemul RO-Alert

Potrivit site-ului oficial, pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Sistemul de bazează pe tehnologia de tip Cell Broadcast care permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Prin urmare, nu este nevoie de numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile. 

Prin sistemul RO-ALERT sunt transmise informații de situații în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, precum: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.