Ionuț Nițulescu Utile 23.12.2022 01:16

Cum să-ți alegi fondul de ten în funcție de subtonul pielii tale

Cum să-ți alegi fondul de ten în funcție de subtonul pielii tale

Fondul de ten este nelipsit din trusa de machiaj a unei femei, însă tu știi să îl alegi corect? Trebuie neapărat să ții cont de subtonul pielii tale, dacă vrei să ai un machiaj perfect. Iată de ce! 

Nu există un fond de ten perfect, care să se potrivească oricui. Îl alegi în funcție de tipul tenului, de modul de aplicare, de consistență sau de puterea de acoperire. Culoarea trebuie să fie întotdeauna cea potrivită, altfel rezultatul poate fi dezastruos. Nu este nimic mai neplăcut decât un ten încărcat și o dungă mai închisă la baza maxilarului sau, mai rău, o față portocalie de clovn.

Culoarea fondului de ten trebuie să se combine firesc cu nuanța pielii. Folosim fondul de ten pentru a ascunde micile imperfecțiuni și pentru a pune trăsăturile în evidență, de aceea alegerea lui în funcție de subtonul pielii tale este atât de importantă.

Citește și: Mască hidratantă pentru păr uscat făcută în casă cu costuri minime

Cum alegi fondul de ten în funcție de subton

Când vorbim de piele, vorbim de ton și subton. Tonul se împarte la rândul lui, în alte trei categorii: deschis (pielea albă și foarte albă, foarte sensibilă la soare),  mediu (cunoscut și sub numele de ten măsliniu) și închis (cel mai puțin sensibil la soare).

În ceea ce privește subtonul, lucrurile sunt puțin mai complicate, însă nu imposibile. Odată identificat subtonul pielii, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să găsești fondul de ten potrivit pentru tine.

Trebuie să știi că subtonul rămâne întotdeauna același, spre deosebire de culoarea de suprafață a pielii, adică de ton, care se modifică după o expunere la soare sau în urma unor afecțiuni sau tratamente.

Există trei tipuri de subtonuri:

Subton roz – pielea care se arde ușor la soare și se bronzează foarte greu are un subton rece. De obicei, aceste persoane au părul şi ochii deschişi la culoare.

Subton galben – ai subton galben dacă te bronzezi rapid și pielea nu se arde la soare, De obicei, aceste persoane au părul şi ochii în nuanţe închise.

Subton neutru – subtonul neutru este situat la limită. Tonurile gălbui oferite de melanină se combină cu cele albăstrui-verzui pe care acest tip de piele le are în mod norma. Pielea măslinie are, de regulă, subton neutru.

Cum afli ce subton ai

Există câteva trucuri care te vor lămuri și te vor ajuta să afli mai ușor ce subton ai. Încearcă-le și tu!

Dacă ți se potrivesc bijuteriile din argint atunci subtonul tău este rece (roz). Aurul se potrivește cu un subton galben. Dacă îți stă la fel de bine cu ambele, ești o norocoasă, iar subtonul tău este neutru.

Venele de la încheietură sunt un bun indiciu. Venele verzuri arată un subton galben, iar cele verzi-albăstrui indică un subton roz. Dacă nuanța venelor nu e clară, cel mai probabil subtonul pielii este neutru.

Pune o coală de hârtie sau un material alb lângă față. Dacă tenul are tente albăstrui sau roz, atunci ai subton rece (roz). Dacă are tente gălbui atunci subtonul tău este unul cald (galben). Iar dacă nu-ţi este foarte clar, şi te încadrezi la limită, atunci subtonul tău este neutru.