>
Siropul de arţar sau Maple Sirup este foarte cunoscut în Canada şi Statele Unite şi se consumă de ceva timp şi la noi în ţară.
Este un sirop folosit pentru diverse dulciuri, dar se consumă şi ca atare, iar reţeta străveche este una ce ar avea origini indiene.
Este un bun îndulcitor pentru persoanele care sunt la dietă şi se foloseşte atât la mâncare, cât şi pentru băuturile reci sau cele calde.
Cei mai mari producători de sirop de arţar din lume sunt canadienii. Acolo există numeroase fabrici de sirop de arţar care este ulterior trimis către celelalte continente.
Arţarul este chiar un simbol al Canadei şi nu întâmplător se află inclusiv pe drapelul naţional. Siropul de arţar nu se poate prepara acasă, căci este extrem de greu de preluat şi prelucrat. Se preia seva din arbore prin intermediul unor găuri care se fac în trunchiul copacului şi în interiorul acestora se pun paie din metal.
Ulterior, acestea vor fi conectate prin unele tuburi lungi până la rafinărie, unde urmează procesul prin care se prelucrează siropul.
Citeşte şi:
A murit Ion Șmecheru. Doliu de 1 decembrie în familia Culiță și Iancu Sterp. Câți ani avea, cauza morții
Streinu-Cercel dă cea mai proastă veste în plină pandemie. Ce urmează după valul 4
Se ţine apoi în rezervoare speciale, care ajung la temperatura de fierbere. În acest proces se pierde undeva la 66% din apa pe care o conţin în faza incipientă. După acest ultim fapt, siropul rezultat este filtrat şi ambalat în recipiente din sticlă, apoi sunt tocmai bune de vânzare şi consum.
Siropul de arţar are multiple beneficii şi este recomandat de majoritatea nutriţioniştilor graţie proprietăţilor de care dispun. Are un indice glicemic foarte mic, luptă împotriva bolilor de tip inflamatoriu, conţine antioxidanţi şi fitochimici şi de aceea este recomandat să fie consumat cu moderaţie, nicidecum zilnic.