Gabriela Dinu Știri 08.09.2022 08:32

Cum se scrie corect? Să aibă sau să aibe?

Cum se scrie corect? Să aibă sau să aibe?

A scrie corect în limba română este, pentru mulţi, o problemă uriaşă. Astăzi vom vorbi despre cum se scrie, de fapt, „să aibă” ori „să aibe”? şi vă vom explica şi de ce, pentru a fi mai uşor de reţinut.

Indiferent de profesia pe care o ai şi domeniul în care activezi, a scrie corect gramatical este imperios necesar. Doar că multe persoane se împotmolesc fix acolo unde nu te-ai aştepta.

„Să aibă” ori „să aibe”? Care este varianta corectă

Se mai întâmplă şi unele situaţii excepţionale atunci când greşelile sunt făcute involuntar. Pentru cazurile acestea, dar şi pentru celelalte, vă arătăm o scurtă lecţie de limba română pentru a fi mai uşor de reţinut.

„Speram să aibă noroc” versus „Speram să aibe noroc”. Care dintre cele două variante vi se pare a fi corectă? Ei bine, prima propoziţie este scrisă adecvat şi asta pentru că forma corectă de conjunctiv, la timpul prezent, a verbului „a avea” este, fără doar şi poate, „Să aibă”.

Se folosesc şi „să aibe” ori chiar „să aivă”, însă acestea nu sunt forme general acceptate şi sunt considerate a fi regionalisme.

Citeşte şi:

Trebuie sau trebuiesc? Cum se scrie corect gramatical?
Să fi sau să fii? Cum se scrie corect gramatical

Şi acum, să continuăm cu seria explicaţiilor pentru a fi mai uşor de reţinut, ca greşeala anterior amintită să nu mai fie repetată. Verbul a avea este un verb neregulat, adică face parte din categoria acelor verbe care îşi schimbă forma total sau parţial, în timpul flexiunii, fără a se supune regulilor generale ale formării modurilor şi timpurilor. La modul conjuctiv, timpul prezent, acest verb are următoarele forme: eu să am, tu să ai, el/ea să aibă, noi să avem, voi să aveţi, ei/ele să aibă.

Prin urmare, singura formă corectă şi acceptată pentru persoana a treia de sigular şi plural este este el/ea/ei/ele să aibă.