Gabriela Dinu Știri 08.09.2022 09:05

Unflat sau umflat? Care este varianta corectă

Unflat sau umflat? Care este varianta corectă

Una dintre erorile frecvente în vorbirea şi scrierea în limba română o reprezintă modul în care este exprimat cuvântul „umflat”. Sau „unflat”? Care este varianta corectă? Vom afla asta din rândurile următoare, precum şi explicaţia raţională pentru a fi mai uşor de reţinut.

Corect este, fără urmă de îndoială, „umflat”. Acesta este un cuvânt care se foloseşte în discuţiile descriptibe privind obiectele care au pereţii elastici ori plianţi şi care şi-au mărit volumul, după ce au fost umpluţi cu aer sau cu alt fluid.

De ce se scrie „umflat” şi nu „unflat”?

Mai exact, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, umflat înseamnă: 1. (Despre obiecte cu pereți elastici sau plianți) Care și-a mărit (la maximum) volumul prin umplerea cu aer sau cu alt fluid. 2. (Despre ape) Care a crescut, și-a mărit nivelul normal. 3. (Despre piele, țesuturi, organe etc.) Inflamat. 4. (Fam.; despre cifre, prețuri etc.) Care este exagerat de mare. 5. (Despre felul de a se exprima al cuiva) Afectat, bombastic, emfatic.

Pentru cine nu ştia deja, verbul „a umfla” provine din limba latină, de la cuvântul „inflare”, care a fost transformat ulterior în inflarum, după regulile care au fost introduse de-a lungul timpului, atunci când s-a produs trecerea de la limba latină populară la română. Asta se întâmpla undeva la jumătatea secoului al VII-lea şi dovadă stau dialectele limbii române ale acestor variante cu „um”: în meglenoromâna şi istroromâna – amflu.

Citeşte şi:

Cum se scrie corect? Să aibă sau să aibe?
Trebuie sau trebuiesc? Cum se scrie corect gramatical?

Aşadar, în prezent, în gramatica limbii române, cuvântul „umflat” are o singură formă corectă, cea pretentată anterior. Este un beneficiu uriaş să ştii să scrii corect în limba română. Chiar dacă la prima vedere poate părea aparent banal şi se mai întâmpla ca anunţurile de angajare pentru anumite job-uri să înceapă cu cerinţa de a avea candidaţi pentru serviciul respectiv care să ştie să scrie corect în limba română. Şi, de cele mai multe ori, sunt luate în râs.

Doar că procentul oamenilor care ştiu să scrie şi să vorbească în limba română corect gramatical este într-o scădere continuă.