>
Baba Novac a fost un haiduc mercenar, care a trăit în perioada 1521 – 1601, în Cluj. Este recunoscut pentru lupta sa continuă împotriva Imperiului Otoman.
Este extrem de respectat în România şi este tratat ca o personalitate militară la noi în ţară, chiar dacă este de origine sârbă. În Serbia, Baba Novac este erou naţinal.
Moartea sa a fost una teribilă, căci în 1601, pe vremea când era în solie, a fost arestat de unguri la Cluj şi acuzat de înaltă trădare. Pedeapsa lui a fost condamnarea la moarte prin ardere pe rug şi aşa a sfârşit pe data de 5 februarie 1601.
Baba Novac s-a născut în Porec, Timoc, din Imperiul Otoman. Mama sa a fost româncă, iar tatăl sârb. A făcut şcoala de la mănăstirea din Porec şi a învăţat să vorbească limba slavonă cea veche. A fost şi în slujba lui Mihai Viteazul în timpul atacului de la Ada Kaleh şi se spune că i.a fost fidel până la moarte.
Citeşte şi:
Cât este chiria pentru o tarabă în Piața Obor. Cât plătesc lunar oamenii care vând acolo
Cine este cel mai slab vlogger din România. Deși apare la toate televiziunile, are doar 20 subscriberi
În memoria lui Baba Novac a fost ridicată şi o troiţă în Cluj, chiar pe locul în care a fost expus trupul său după moarte. În acel loc era o tăblie pe care a stat scris: „În acest loc a fost tras în țeapă Baba Novac generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe rug în Piața Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 februarie 1601. Recucerind Ardealul Voevodul Mihaiu a așezat aci între 11-16 august 1601 un steag în cinstea marelui și viteazului său slujitor. Ridicatu-s’a această troiță în Ziua Eroilor 21 Maiu 1936.”
Chiar şi cei din formaţia Pheonix i-au dedicat o melodie pentru viaţa sa, trăită în slujba lui Mihai Viteazul. Aceştia au lansat un întreg album cu numele de Baba Novak, pe care se afla o piesă dedicată lui. Se numeşte „The Tale of Baba Novak” şi a fost scrisă în limba engleză de către John Lodge, basist în formaţia The Moody Blues. Pe acelaşi album se află, însă, şi versiunea în limba română, al cărui text a fost scris de către Călin Angelescu.
În România, mai multe străzi din diferite oraşe îi poartă numele lui Baba Novac, una din ele aflându-se chiar în Bucureşti.