Ionuț Nițulescu Știri 23.12.2022 15:09

Cei mai inalți munți din Europa. Totuși, pălesc în comparație cu lanțul Himalaya

Cei mai inalți munți din Europa. Totuși, pălesc în comparație cu lanțul Himalaya

Dacă în ceea ce privește cel mai înalt munte din lume nu există nicio îndoială, titlul revenindu-i vârfului Everest, la stabilirea celui mai înalt vârf din Europa lucrurile nu sunt atât de simple. De ani de zile, există o luptă aprigă între Mont Bland și Muntele Elbrus.

De unde această confuzie? Ei bine, există o întreaga controversă dacă Elbrus se află sau nu în Europa.

Vârful Elbrus vs. Mont Blanc

Vârful Elbrus se află în Munții Caucaz, la o altitudine de 5.642 m deasupra nivelului mării, în Republica Kabardino-Balkaria din Rusia, la aproximativ 11 km nord de granița cu Georgia și la 270 km nord-vest de Tbilisi.

Muntele este, de fapt, un vulcan stins și are două vârfuri acoperite de ghețari: „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m). Locul este învăluit în legende. Se spune că Prometeu a fost înlănțuit pe acest vârf al lanțului Caucaz pentru a reda focul oamenilor.

Vârful Elbrus se află în Munții Caucaz, la o altitudine de 5.642 m

Muntele Elbrus a erupt ultima oară în urmă cu 2000 de ani, iar craterul de 200 de metri este vizibil și în prezent. În zonă se găsesc numeroase izvoare termale, acestea fiind un semn de activitate vulcanică.

Afându-se la granița dintre Europa și Asia, Elbrus nu poate fi considerat în mod unanim cel mai înalt munte din Europa.

Citește și: Care sunt cele mai frumoase orașe montane din România. Galerie FOTO

Mont Blac, acoperișul Europei

În aceste condiții, titlul de cel mai înalt munte din Europa este deținut de Mont Blanc sau La Dame Blanche, situat la granița dintre Franța și Italia. Și aici există motiv de controversă, însă de data aceasta între cele două țări, fiecare dintre ele plasând vârful pe teritoriul său.

Interesant este că vârful Mont Blanc nu are aceeași înălțime mereu, aceasta schimbându-se în funcție de stratul de zăpadă. „Acoperișul Europei” atinge un maxim de 4.810 m.

Vârful Mont Blac a fost cucerit pentru prima dată în 1786, de către Jacques Balmat și Michel Paccard. De atunci, acesta se afla în preferințele iubitorilor de alpinism și turism montan. Peste 200 de alipiniști urcă zilnic, în zilele de vară, pe cel mai înalt vârf din Alpi.

Expediție pe Mont Blac

Deși este destul de periculos, sportivii se încumetă să cucerească cel mai înalt vârf din Europa, Muntele face anual numeroase victime, în special din cauza căderilor de pietre.

Himalaya, cel mai înlt lanț muntos de pe Pământ

Deși bătrânul continent se poate lăuda cu unele dintre cele mai importante lanțuri muntoase, acestea pălesc în comparație cu lanțul Himalaya, cel mai înalt de pe Pământ.

Acesta se întinde pe o distanţă de 2.900 km între India, Pakistan, China şi Nepal și, în afară de vârful Everest, care are o înălţime de 8.848 metri, acest lanţ muntos mai conţine, de asemenea, mai multe vârfuri care depăşesc 8.000 de metri înălţime.