Ioana Filipescu Știri 23.12.2022 15:45

Care este cel mai înalt munte din lume

Care este cel mai înalt munte din lume

Nu mai e un secret pentru nimeni că cel mai înalt munte din lume este Everest. Există însă nenumărate lucruri interesante despre muntele pe care mulți speră să-l cucerească. 

Situat la granița dintre Nepal și China, muntele Everest atinge o altitudine de 8848 de metri deasupra nivelului mării. Deși este cel mai înalt din lume, este unul dintre cei mai ușor de urcat, atrăgând nu doar alpiniști profesioniști, ci și amatori. Mulți adaugă cucerirea vârfului Everest pe lista lucrurilor de făcut în viață.

Cel mai bătrân om care a ajuns în vârful Everestului avea 80 de ani. Este vorba despre alpinistul japonez Yuichiuria Miura, care a reușit această performanță de trei ori. La polul opus, se află o tânără din India, Malavath Purna, care a ajuns în vârf la vârsta de 13 ani.

Recordul pentru cele mai multe ascendiuni pe Everest este deținut de șerpașii Apa Sherpa și Phurba Tashi. Cei doi au urcat pe Everest de 21 de ori.

Vârful Everest, cucerit prima dată în 1953

Primul care a ajuns la altitudinea de 8848 metri a fost șerpașul nepalez Tenzing Norgay și de alpiniștii din Noua Zeelandă, Edmond Hillary, în cadrul unei expediții britanice în 1953, de pe ruta South Col.

Vârful Everest i-a atras ca un magnet și pe mulți români. Constantin Lăcătușu este primul conațional care a urcat pe Everest. A reușit această performanță în data de 17 mai 1995.

Citește și: 15 lucruri inedite despre planeta în care trăim. Pământul așa cum nu-l știai

După cum am spus, sute de oameni se încumetă să urce cel mai înalt vârf din România, astfel că pe culmile Ecerestului se găsesc în jur de 50 tone de gunoi. La întoarcerea din expediție, alpiniștii trebuie să aducă 8 kg de gunoi, altfel vor rămâne fără 4.000 de dolari.

Mulți adaugă cucerirea vârfului Everest pe lista lucrurilor de făcut în viață.

Cât costă o expediție pe Everest?

Iată ce ar trebui să știi dacă ți-ai propus să cucerești cel mai înalt vârf din lume.

O expediție costă în jur de 65.000 de dolari, iar permisul pentru escaladare costă 10.000 de dolari. La acestea se adaugă și asigurarea medicală, ce pornește de la 500 de dolari.

Deși este un munte ușor de urcat pentru alpiniștii profesioniști, 270 de persoane și-au pierdut viața încercând să ajungă în vârf, în ultimii 60 de ani. În zona cea mai dificilă, la peste 8000 de metri, poți respira doar o treime din oxigenul de la nivelul mării.