>
România se poate lăuda cu destinații de poveste, iar muntele oferă experiențe de neuitat și peisaje ce îți taie respirația indiferent de anotimp.
Carpații oferă turiștilor nenumărate motive pentru a petrece vacanțele aici. Nu vă limitați la stațiunile de pe Valea Prahovei. Există nenumărate orașe montane unde veți activități ce vă scot din cotidian, dar și linilștea atât de căutată.
Iată care sunt cele mai frumoase orașe montane din România, pe care vă recomandăm să le vizitați cel puțin o dată în viață:
Pentru cei care nu au ajuns la Sinaia, ar trebui să o facă. Nu degaba este supranumită „Perla Carpaților” și a fost aleasă pentru a deservi ca reședință de vară Familiei Regale a România. Orășelul de la poalele munților Bucegi atrage mii de turiști anual, atât în căutarea răcoarei pe timpul verii, cât și pentru adrenalina din timpul iernii, prin cele 14 pârtii de dificultăți diferite.
Se pot face drumeții către Cota 1400, Cota 2000, Piatra Arsă, Babele sau Vâtful Omu, iar printre obiectivele turistice amintim Castelul Peleș și Pelișor, Cazinoul Sinaia și casa compozitorului George Enescu.
La fel de apreciat este și Predealul, orașul aflat la cea mai mare altitudine din România, 1030-1110 m.
“Orașul de sub Tâmpa”, așa cum este cunoscut Brașovul, este unul dintre cele mai vizitate orașe montane din România. Agitația orașului se îmbină armonios cu liniștea munților, astfel că aici veți găsi activități pentru toate gusturile.
Centrul istoric, Biserica Neagră sau prima școală românească vor potoli setea de cunoaștere a turistului curios, în timp ce o drumeție la Tâmpa sau Poana Brașov îi va încânta pe cei care vor să petreacă timp în natură. Este o destinație preferată de schiori iarna, însă va oferi o vacanță de neuitat în orice anotimp.
Citește și: Cinci locuri din România pe care să le vezi măcar o dată în viață
La Vatra Dornei nu veți găsi doar aer curat și liniște, ci și izvoare termale, ceea ce face din această stațiune una dintre cele mai populare. Iarna, „Perla Bucovinei” devine o stațiune în care schiul este rege, însă există și alte activități pentru dependenții de adrenalină, precum rafting sau parapanta.
Tot în stațiune puteți face tratamente la izvoarele cu apă minerală carbogazoase, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase
Dacă vreți ceva mai multă agitație, alegeți orașul Piatra Neamț, situat într-una din cele mai frumoase depresiuni intramontane de la limita Carpaţilor Orientali. Veți descoperi un oraș încărcat de istorie și peisaje ce îți taie respirația.
Plimbarea cu telegondola este una dintre pricipalele atracții din oraș, însă nu trebuie să ratați nici vizitele la Curtea Domnească, Biserica Domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul lui Ștefan cel Mare sau Muzeul de Artă eneolitică Cucuteni.
Una din cele mai frumoase orașe montane din România este Borșa, ce oferă de toate pentru toți: pârtii de schi, izvoare termale, trasee montane spectaculoase.
Zona Maramureșului este plină de atracții turistice. Dacă ajungeți aici, nu trebuie să ratați Cascada Cailor, cariera de piatră, vârfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologică și Puzdrele.
Lăsată oarecum într-un con de umbră, stațiunea Sovata poate fi o destinație ideală de vacanță. Este renumită pentru apele sale cu efecte terapeutice, dar și pentru pârtia de schi. Vara se pot face drumeții montane, excursii cu ghid și plimbări cu bicicleta. Totodată, după ce ați făcut o baie în lacurile helioterme, mergeți și la Muntele de sare!
Descoperiți fotografii în galeria foto atașată.