Ionuț Nițulescu Actualitate 31.12.2023 10:05

Ce mâncau soții Ceaușescu în fiecare an de Revelion: „Dacă lipseau era vai şi-amar!”

Ce mâncau soții Ceaușescu în fiecare an de Revelion:

Mulți români își amintesc și acum de cum petreceau Revelionul în perioada comunistă. Cu masa mai puțin îndestulătoare ca acum, familia se strângea în jurul mesei și se bucura de programul de Anul Nou. Era singura noapte când televiziunea publică difuza muzică uşoară şi populară, dar şi scenete cu cei mai cunoscuţi actori ai momentului. 

Înainte de 1989 nu erau multe opţiuni în noaptea de Anul Nou: oamenii stăteau acasă ori mergeau în vizită la rude sau prieteni. Doar cei mai înstăriți mergeau la restaurant sau la munte. Întotdeauna intrarea în noul an era anunțată de Nicolae Ceaușescu.

Cum arăta meniul soților Ceaușescu de Revelion

Dar cum petrecea cuplul Ceaușescu de Revelion? Probabil că mulți se gândesc că aceștia serveau preparate fine, la care omul de rând nici nu se gândea. Ei bine, Nicolae și Elena Ceaușescu mâncau sarmale și preparate tradiționale în noaptea de Revelion.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povestește fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, potrivit gândul.ro.

ceausescu de revelion
ceausescu de revelion

Citește și: Sărbătorile de Iarnă în perioada comunismului. Cum sărbătoreau românii pe vremea lui Ceaușescu Crăciunul și Revelionul

Băuturi dulci pentru Elena, țuică fiartă pentru

Marea lui pasiune erau sarmalele și preparatele din pește. Ea gusta băuturi dulci, însă niciodată prea mult, în timp ce Nicolae Ceaușescu servea vin alb și țuică fiartă.

„Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! (…) Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, mai spune ea.

Meniul se stabilea cu o zi înainte, iar la masă participau între 8 și 15 persoane, mai spune ea. Nici câinii Corbul şi Sarona nu erau uitați. Ei se defătau cu cremvruşti, budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.