Ionuț Nițulescu Retete 10.01.2023 16:44

12 modele ornamente pentru salata de Boeuf. FOTO

12 modele ornamente pentru salata de Boeuf. FOTO

Salata de Bouef este nelipsită de pe masa de Crăciun. Gustul primează, dar și aspectul este foarte important. Nu știi cum să o ornezi? Iată câteva modele din care să te inspiri! 

Este delicioasă și ușor de făcut, însă trebuie să fie și ornată pentru a simți cu adevărat sărbătorile. Găsești AICI rețeta pentru o salată de Bouef delicioasă.

Când a apărut salata de Bouef

Salata de Bouef este nelipsită din casele românilor de multă vreme. Nu există Crăciun sau Revelion fără un platou serios de salată. Deși destul de bogată în calorii, salata de Boeuf este prezentată deja ca un preparat tradițional românesc.

Puțini știu însă că salata de Boeuf a fost inventată în 1860 de către un bucătar belgian, Lucien Olivier, care lucra la unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. În republica Moldova, salata de Bouef poartă numele de salată Olivier.

Inițial s-au folosit ingrediente scumpe, precum carnea de vânat, mazărea sau racii. Rețeta a fost ținută secret până în 1905, atunci când restaurantul și-a închis porțile. De atunci, preparatul a ajuns în toate colțurile lumii și toți au mai adăugat câte un ingredient.

Citește și: Sărbătorile de Iarnă: tradiții și obiceiuri străvechi care se țin și astăzi

Cei mai mulți români o fac din cartofi, carne de vită sau de pui, gogoșari și castraveți murați, mazăre și morcovi. Ingredientele tăiate cubulețe sunt legate de maioneză. La final, salata se ornează cu maioneză, măsline negre, mărar și gogoșari murați. Aceste variante de salate, cu diverse nume, au devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.

Modele salată de Boeuf

Gospodinele se întrec în a pregăti cea mai apetisantă salată de Bouef. Așadar, rețeta originală s-a pierdut, iar românii folosesc tot felul de ingrediente pentru ornarea ei. Poți face absolut orice vrei, imaginația este singura limită. Dacă totuși decorarea nu este punctul tău forte, iată câteva modele de la care să te inspiri.