Gabriela Dinu Știri 10.01.2023 15:23

Rețetă de țuică fiartă ca pe vremuri, un pic dulce

Rețetă de țuică fiartă ca pe vremuri, un pic dulce

Una dintre băuturile preferate ale românilor este ţuica. Este o băutură de tradiţie, care se face pe tot parcursul anului la noi în ţară, dar se fierbe cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă.

Dacă vrei să afli reţeta despre cum să faci cea mai bună ţuică fiartă, din rândurile de mai jos vei afla proporţiile şi modul în care se pun la fiert, totul pentru o licoare deosebită, puţin dulce, cu gust pur românesc. La fel ca şi vinul fiert, şi ţuica fiartă are secretele sale.

Cum se face ţuica fiartă?

Aveţi nevoie de puţine ingredientă, un strop de îndemânare, iar ţuica fiartă va fi gata imediat. Vă trebuie 500 ml de ţuică, cinci linguriţe de miere, 10 boabe de piper, 10 cuişoare şi un vârf de cuţit de praf de scorţişoară. Ţuica se pune la fiert într-un ibric încăpător, apoi se adaugă piper, scorţţişoara şi cuişoarele.

După ce au început să se încălzească şi să iasă aubri, se va adăuga şi mierea şi se va amesteca uşor până când se va topi. În momentul în care a dat în clocot, ibricul se ia de pe foc. Atenţie, trebuie să supravegheaţi cu mare atenţie pe tot parcursul procesului, deoarece gustul perfect de ţuică fiartă va fi doar atunci când la primul clocot luaţi amestecul de pe foc, nu se recomandă niciodată să o fierbeţi în exces. Acesta este, de fapt, tot secretul unei băuturi speciale pe care românii o beau după cum spune tradiţia, de Crăciun, Revelion, când împodobesc bradul, sau de Ignat, atunci când sunt sacrificaţi porcii în întreaga ţară.

Să revenim, după ce aţi luat ibricul de pe foc, acesta se acoperă pentru câteva minute. Apoi se serveşte în ceşcuţe mici de lut. Specialiştii în fierberea acestei băuturi spun că ceşcuţele trebuie să fie cât mai strânse la gură, pentru ca băutura să se răceascâ încet, cât de încet posibil, şi să i se păstreze parfumul deosebit.

Există şi oameni care consideră că ţuica este un perfect antidot împotriva răcelii şi la cel mai mic simptom îşi fierb puţină licoare şi o sorb cu grabă. Nu este dovedit ştiinţific faptul că ar calma trupul, însă cu sufletul cu siguranţă lucrează pozitiv, spun românii noştri.