>
De multe ori se întâmplă ca o căsnicie să nu fie tocmai reușită, iar multe persoane aleg să facă un contract prenupțial înainte de a pleca pe acest drum al căsătoriei tocmai pentru a-și apăra bunurile în cazul unui divorț
Contractul prenupțial este un document în care viitori miri își dau acordul despre cum vor fi împărțite bunurile dobândite în timpul căsătoriei, în cazul în care se va ajunge al divorț. Convenția matrimonială, așa cum este denumită în termeni juridici, se încheie la notar cu cel puțin 20 de zile înainte de căsătorie. Cei doi soți trebuie să aibă la ei contractul prenupțial atunci când merg în fața ofițerului stării civile.
Contractul prenupțial poate fi încheiat și în timpul căsătoriei, dar va intra în vigoare de la data semnării sau de la o dată stabilită de comun acord de cei doi soți. Schimbarea regimului matrimonial se poate face doar după un an de căsătorie.
Citește și: Compatibilitate zodii 2021. Care sunt semnele zodiacale care se atrag incontrolabil în acest an
Toate bunurile achiziționate înainte de căsătorie rămân bunuri proprii și nu vor face obiectul partajului. La divorț se vor împărți doar bunurile dobândite în timpul căsătoriei, asta în cazul în care nu există un contract prenupțial. În cazul în care între cei doi soți a fost întocmit un contract prenupțial, împărțirea bunurilor se vor face conform ceea ce au hotărât cei doi înainte de a face acest pas.
La partaj nu vor fi împărțite, de asemenea, moștenirile și donații pe care le primești în timpul căsătoriei, ele vor rămâne cu același statut și după divorț. Dacă unul dintre soți are un apartament achiziționat în rate înainte de căsătorie, dar la plata acestuia a contribuit și celălalt instanța va stabili, conform ratelor plătite, cât i se cuvinte din apartament.