Ioana Filipescu Știri 23.12.2022 12:52

Top 10 cei mai bogați oameni din lume. Ce afaceri au aceștia și ce averi au

Top 10 cei mai bogați oameni din lume. Ce afaceri au aceștia și ce averi au

În 2020, cel mai bogat om din lume a rămas tot cel din 2019, adică fondatorul și proprietarul Amazon, Jeff Bezos. Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială, însă bogătașnii planetei câștigă, și în aceste condiții, sume la care mulți doar visează.

Potrivit topului Forbes, cei mai bogați oameni din lume au raportat în primul trimestru al acestui an active de 8 miliarde de dolari, mai puțin cu aproximativ 700 de miliarde mai puțin decât în 2019.

Nu doar averile au scăzut, ci și numărul miliardarilor. În 2020, există cu 58 mai puțini bogătași decât în 2019, arată Forbes, iar SUA rămâne țara cu cel mai mare număr de miliardari.

Ce averi au cei mai bogați oameni din lume

1. Jeff Bezos (56 de ani) – 135 miliarde de dolari

Jeff Bezos

Deși a trecut printr-un divorț pentru care a trebuit să scoată din buzunar 38 de milioane de dolari, Jeff Bezos rămâne cel mai bogat om din lume, pentru al treilea an consecutiv.

Acesta a devenit milionar în 1997, odată cu lansarea Amazon, cel mai mare retailer online, averea sa ajungând în prezent la 153 miliarde de dolari în active personale, ceea ce înseamnă o creștere de un miliard față de anul trecut.

2. Bill Gates (64 de ani) – 98 de miliarde de dolari

Bill Gates

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a rămas cu aceeași avere pe care a avut-o și în 2019, adică în jur de 97 miliarde de dolari. În 1987, Bill Gates devenea cel mai tânăr miliardar din lume, iar în 1995, cel mai bogat om din lume.

În 2000, Gates a renunțat la funcția de CEO a companiei și s-a concentrat pe acte de caritate. Mulți spun că tocmai decizia de a dona o mare parte din banii săi l-au coborât pe locul 2 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume.

3. Bernard Arnault (71 de ani) – 76 de miliarde de dolari

Bernard Arnault

Pe locul 3 în clasamentul celor mai bogați aomeni din lume se află omul de afaceri francez Bernard Arnault, în vârstă de 71 de ani. Î

n 2019, averea s-a a crescut cu 2.8 milioane de dolari, după ce LVMH, conglomeratul pe care îl conduce, reprezentativ pentru industria luxului, a achiziţionat compania americană Tiffany.

4. Warren Buffett (89 de ani) – 67,5 miliarde de dolari

Warren Buffett

În vârstă de 89 de ani, Warren Buffett, supranumit “oracolul din Omaha”, se află pe locul patru în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere de 67,5 de miliarde de dolari.

Un adevărat guru al afacerilor, Warren Buffett și-a câștigat averea fabuloasă prin investițiile pe care le-a făcut la bursă și prin Berkshire Hathaway, un holding ce deține zeci de companii din diverse domenii.

5. Larry Ellison (75 de ani) – 59 de miliarde de dolari

Larry Ellison

În prezent, potrivit Forbes, Larry Ellison, fondatorul și conducătorul companiei Oracle Corporation, este al cincilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 59 miliarde de dolari.

O femeie, în top 10 cei mai bogați oameni din lume

6. Amancio Ortega (83 de ani) – 55,1 miliarde de dolari

Cunoscut mai ales pentru faimosul lanț de magazine Zara, de afaceri spaniol Amancio Ortega Gaona are o avere estimată la 55.1 miliarde de dolari, ceea ce-l clasează în pe locul 6 în top.

Citește și: Cine sunt, de fapt, oamenii din spatele brandurilor Balenciaga, Gucci, Off-White sau Versace

7. Mark Zuckerberg (35 de ani) – 54,7 miliarde de dolari

Probabil veți fi surprinși să aflați că fondatorul Facebook și CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, se clasează pe locul 7 al miliardarilor lumii. În 2019, averea lui a scăzut cu 9 miliarde de dolari față de anul precedent din cauza scandalurilor din jurul Facebook.

8. Jim Walton (71 de ani) – 54,6 miliarde de dolari

9. Alice Walton (70 de ani) – 54,4 miliarde de dolari

10. Rob Walton (75 de ani) – 54,1 miliarde de dolari

Familia Walton este una dintre cele mai bogate familii din lume. Averea actualilor membri provine de la Bud și Sam Walton, fondatorii celei mai mari corporații din domeniul comerțului din lume, Walmart.

Moștenitorii acestora, Jim, Alice și Rob se regăsesc constant în topul 10 al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere cumulată la peste 160 de miliarde de dolari.