Gabriela Dinu Știri 09.01.2023 09:48

Ce este ceaiul Matcha, cât costă şi de ce este aşa scump

Ce este ceaiul Matcha, cât costă şi de ce este aşa scump

Ceaiul Matcha este o băutură care a ajuns să fie consumată în toată lumea, graţie proprietăţilor sale benefice. A ajuns în dietele şi alimentaţia oamenilor, după ce a apărut iniţial în China.

În prezent, însă, cea mai mare producţie de ceai Matcha provine din Japonia. A devenit extrem de popular şi în Europa sau Statele Unite ale Americii şi românii au început să-l consume şi ei. Pudra de Matcha este obţinută după ce frunzele de ceai verde sunt măcinate şi este cu atât mai specială cu cât înainte de a fi culese, frunzele sunt ţinute la umbră, pentru o bună perioadă de timp.

Ceaiul sau pudra Matcha, deliciul chinezesc pentru sănătate

Când aveţi pudra de Matcha, aceasta se amestecă bine cu apă fierbinte, folosind un dispozitiv special, o măturică din bambus, până când la suprafaţa ceaiului va apărea o spumă fină. Acela este semnul că ceaiul tău este gata.

Ceaiul Matcha se serveşte în special dimineaţa, multă lume îl consumă chiar în loc de cafea, sau în pauzele de la muncă, la birou. Îl puteţi consuma ca ceai sau vă puteţi face milkshake-uri sau smoothie-uri din el.

Ce face ceaiul Matcha să fie atât de deosebit? Ei bine, este obţinut prin metode tradiţionale, vechi de când lumea. Cultivatorii din China sau Japonia usucă bine frunzele înainte de a le măcina, pentru a evita procesul de oxidare. După care, acestea sunt transformate într-un praf fin, de o culoare verde, care se amestecă doar cu măturica lui specială din bambus, care de cele mai multe ori este hand made.

Ce beneficii are ceaiul Matcha?

Se face într-un vas special, denumit „chawan”, care este un bol cu o formă conică şi fundul plat. Se aseamănă cu ceaiul verde, însă nu are aceleaşi porprietăţi, mulţi spun că este chiar mai bun pentru că nu are la fel de multă cafeină, având cu 35% mai mulţi nutrienţi decât ceaiul verde.

Despre ceaiul de Matcha chinezii şi japonezii spun că are multiple beneficii, însă cele mai interesante sunt:

  • Luptă împotriva cancerului, având un puternic efect antioxidant;
  • Ajută la protejarea ficatului;
  • Ajută la arderea grăsimilor;
  • Luptă cu virozele şi bacteriile;
  • Întăreşte sistemul imunitar;
  • Scade nivelul colesterolului rău (LDL);
  • Te ajută să fii plin de energie;
  • Detoxifiază organismul în mod natural şi eficient.

Cât costă ceaiul Matcha şi unde se găseşte?

Toate acestea sunt posibile datorită conţinutului ridicat în teofilină riboflavină, retinol, clorofilă, L-teanină, catehine, care lucrează la descompunerea grăsimii subcutanate. Mai simplu, te ajută să slăbeşti sau să te defineşti. De aceea, şi preţul este pe măsură. Ceaiul de Matcha se găseşte în farmacii, Plafar, pe site-urile care comercializează alimente şi suplimente de nutriţie sănătoasă, iar pentru o pungă de 100 gr va trebui să scoateţi din buzunar aproximativ 150 de lei.

Cum se face, de fapt, ceaiul din pudră de Matcha? Reţeta simplă

Nu este deloc greu să îţi faci un ceai Matcha, însă trebuie să ţii cont de câteva aspecte esenţiale pentru a face ca gustul să fie cel dorit şi să nu îşi piardă proprietăţile. Reţeta este incredibil de uşoară, apa trebuie fiartă până la temperatura de 80 de grade Celsius. Dacă nu aveţi un termometru, puteţi ţine apa la fox timp de 10 minute pentru a ajunge la temperatura dorită. Aveţi nevoie de chawan, acel bol special de care v-am zis anterior, în care puneţi un gram de pudră de matcha, pe care o amestecaţi cu chasen-ul, adică acea măturică dim bambus, până când veţi obţine o spumă. Se amestecă timp de 15 secunde, după care puteţi servi aşa cum doriţi.

Contraindicaţii

Specialiştii avertizează însă că nu trebuie să faceţi abuz de ceai din pudră Matcha, în special deoarece este foarte concentrat în substanţe şi pot apărea probleme de sănătătate, în cazul în care veţi consuma mai mult de două ceşti pe zi. Doza recomandată este de un gram, maximum două pe zi, iar dacă aveţi nevoie să consumaţi mai mult de atât trebuie să discutaţi cu medicul pentru a pune la punct un plan care să vă ajute, pentru a evita supradozajul.

Este recomandat întotdeauna în detrimentul ceaiului verde, este mai bogat în nutrienţi şi antioxidanţi, însă de cele mai multe ori este evitat din cauza preţului. Culmea, acesta este scump mai ales pentru că este un ceai cu multiple beneficii pentru sănătate şi organism.