Gabriela Dinu Știri 04.10.2022 19:46

Cat timp se fierb ouale, in functie de cum le vrei, tari sau moi

Cat timp se fierb ouale, in functie de cum le vrei, tari sau moi

Nu este o ştiinţă să ştii să fierbi ouă, însă nici nu este cel mai simplu lucru de făcut, mai ales dacă ai preferinţe şi nu ştii cât timp trebuie să fierbi un ou dacă îl vrei moale sau tare.

În continuare îţi vom oferi câteva sfaturi despre cum să fierbi ouăle în aşa fel încât să iasă exact cum ai tu nevoie, dar te vom învăţa şi cum să le decojeşti mult mai uşor.

Cât timp se fierb ouăle ca să iasă tari sau moi?

Câteva aspecte de care trebuie să ţii cont sunt acelea că ouăle nu trebuie puse niciodată direct în apa clocotită. Este foarte important să le fierbi folosind apă rece pentru a evita acel şoc termin ce va duce la fierba lor neuniformă şi la crăparea lor.

Alege întodeauna ouă de aceeaşi dimensiune pentru că altfel se vor găti diferit. Ele trebuie să stea la distanţă unul de celălalt şi apa trebuie să îi acopere cu cel puţin 2 cm. Dacă pui o linguriţă de bicarbonat, una de oţet sau o jumătate de linguriţă de sare în apa în care fierbi ouăle va împiedica împrăştierea albuşului, dacă îi va crăpa, cumva, coaja. Ţine focul mare până când apa începe să fiarbă, apoi ţine-l la minimum. Dacă treci ouăle fierte imediat ce le-ai scos prin apă rece te va ajuta la procesul de descojire, dar va opri şi gătitul în acelaşi timp.

Citeşte şi: Ouă fără colesterol. Ce specie de gâini face aceste ouă verzi. Cum se cresc păsările din rasa Araucana

Atunci când calculăm timpul, trebuie să ştiţi că ar trebui să porniţi cronometrul din momentul în care apa a început să fiarbă.

Timpul de fierbere al ouălelor:

  • ouă foarte moi, cu gălbenuş lichid – 2 minute
  • ouă cu gălbenuş semi moale – 4 minute
  • ouă cu gălbenuş moale – 6 minute
  • ouă cu gălbenuş tare, dar cremos – 8 minute
  • ouă cu gălbenuş tare – 10 minute
  • ouă cu gălbenuş foarte tare – 12, maximum 15 minute