Gabriela Dinu Știri 10.03.2023 10:43

Când se vopsesc ouăle pentru Paște și care sunt culorile cele mai folosite

Când se vopsesc ouăle pentru Paște și care sunt culorile cele mai folosite

Românii au intrat în postul Paştelui, iar sărbătoarea Învierii Domnului se apropie cu paşi repezi. Gospodinele încep deja să se gândească la ce vor pune pe masa de Paşte, chiar dacă vor avea musafiri sau nu, şi multe persoane se întreabă când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte.

Există numeroase tradiţii şi obiceiuri care se ţin atât de Paşte, cât şi în perioada premergătoare sărbătorii, Săptămâna Mare. Rămâne de văzut dacă românii îşi pot chema familia la masă, având în vedere că pandemia de coronavirus a schimbat mersul lucrurilor şi cursul firesc al vieţii, iar restricţiile devin din ce în ce mai aprige.

Când se vopsesc ouăle de Paşte?

Chiar dacă vor avea sau nu oameni în casă, gospodinele vor face, ca în fiecare an, ouă roşii. Aceasta este cea mai folosită culoare şi are strânsă legătură cu punerea pe cruce a lui Iisus Hristos. Căci după ce a fost răstignit, Maria Magdalena a mers la crucea lui să-l plângă, având alături un coş de ouă. Sângele Mântuitorului s-a prelins de pe cruce în coşul ei, iar ouăle au fost „vopsite”. De aceea, culoarea roşie este reprezentativă pentru ouăle de Paşte.

Aul acesta, Paştele se va sărbători pe data de 2 mai, pentru creştinii ortodocşi. Ouăle nu se vopsesc fără un ţintar anume, căci tradiţia spune clar. Acestea vor fi vopsite doar în Joia Patimilor sau Joia Mare, iar tot tradiţia spune că ouăle care sunt vopsite în această zi vor ţine tot anul.

Cu siguranţă acesta nu este un obicei de păstrat, mai ales că ouăle sunt printre cele mai perisabile alimente posibile, iar toxiinfecţiile cauzate de acestea sunt cumplite. Prin urmare, consumaţi ouăle fierte pentru Paşte cât sunt încă proaspete şi nu le ţineţi cu săptămânile în frigider pentru că şi ouăle fierte expiră şi se strică.

Un coş de ouă vopsite în toate culorile
Un coş de ouă vopsite în toate culorile

Ouăle de Paşte se mai colorează şi în alte culori, în afară de roşu. Gospodinele din întreaga lume le vopsesc în galben, verde, albastru ori chiar culori metalice, mai nou, precum auriu sau argintiu. Totul pentru a se asorta cu masa de Paşte şi cu ornamentele puse pe aceasta, dar şi pentru a simboliza venirea primăverii, un nou început şi o nouă şansă la viaţă.