Gabriela Dinu Știri 29.05.2022 09:57

Ouă fără colesterol. Ce specie de gâini face aceste ouă verzi. Cum se cresc păsările din rasa Araucana

Ouă fără colesterol. Ce specie de gâini face aceste ouă verzi. Cum se cresc păsările din rasa Araucana

Araucana este rasa de găini care produce cele mai sănătoase ouă. Le puteţi creşte pentru consumul propriu sau pentru o afacere care se poate dovedi a fi extrem de profitabilă.

Este extrem de profitabilă căci această rasă de păsări produce ouă fără colesterol şi carnea sa are un raport excelent al elementelor nutritive.

Detalii neştiute despre păsările care fac ouă fără colesterol

Puteţi recunoaşte imediat ouăle care aparţin acestei rase căci culoarea lor este total diferită faţă de a celorlalte, fiind verzi. Găinile din această rasă se deosebesc de celelalte prin mai multe lucruri. De exemplu, este nu au coadă, le lipseşte ultima coloană codală. Un specialist a explicat mai multe detalii despre asta:

„Practic, găinile din rasa Araucana nu au coadă. Această rasă de găini nu are “târtiță”, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări. Araucana a fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă salbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă”, a declarat. Sergiu Cantemir.

Cât de scump este un ou de Araucana?

Conform studiilor realizate de specialişti, ouăle găinilor Araucana conţin 270 mg pe gălbenuş, de grăsime, plus un raport mai mare între gălbenuş şi albuş (33/100 faţă de 23/100). Totodată, acestea conţin 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide pentru o porţie (un ou).

Având în vedere caracteristicile pe care le are un astfel de ou era de aşteptat ca şi preţul să fie unul ridicat. Mai exact, un singur ou provenit de la găinile din această rasă se vinde cu preţul de cinci lei.

Citeşte şi:

3 rețete rapide de Punci. La unele poți pune și alcool

Aceste găini au un ritm de creştere foarte bun. Femelele ajung la o greutate de 2 kilograme, în timp ce cocoşul va cântări 3 kilograme. Nu este o rasă care să performeze la numărul de ouă, producţia nu este una ridicată, deci aici vorbim despre calitate şi nu de cantitate.