Ionuț Nițulescu Utile 20.12.2022 21:56

Cât timp poate trăi, de fapt, un om fără să mănânce

Cât timp poate trăi, de fapt, un om fără să mănânce

Apa și mâncarea sunt esențiale pentru organismul uman. Dacă fără apă un om poate supraviețui până la cinci zile, în cazul hranei situația este diferită, fără mâncare un om poate să trăiască mult mai mult.

Cât rezistă corpul uman fără mâncare

O persoană poate supraviețui fără hrană până la 40 de zile, dar hidratarea este necesară. Au axistat cazuri de oameni care au reușit să supraviețuiască chiar si 73 de zile fără mâncare. Primele schimbări apar în corpul uman după numai 8 ore, acesta schimbându-și modul în care funcționează. Organismul uman transformă mâncare în glucoză, iar glucoza frunizează energia necesară organismului. Dacă corpul uman nu mai este alimentat mai mult de 8-12 ore nivelul de glucoză este epuizat, moment în care organismul începe să transforme glicogenul din ficat și mușchi în glucoză.

Aminoacizii au rol extrem de important în lupta pentru supraviețuire, aceștia încep să fie consumați de organism după ce acesta epuizează stocurile de glicogen din ficat și mușchi, fapt care va afecta mușchii corpului.

În cazul unei înfometării parțiale, consumând un număr foarte mic de calorii, durata poate extinsă până la ani de zile, dacă corpul uman este bine hidratat. Acest lucru s-a întâmplat și în perioadele de foamete sau în lagărele de concetrare.

Citește și: Cât timp putem trăi fără să bem apă

Ce se întâmplă în corpul nostru când nu mai mâncam

Glanda tiroidă are un rol extrem de important în a conserva energia, ca un mecanism de protecție. Acest fenomen poate explica și prezența genei care provoacă diabetul. Acum foarte mulți ani ea permitea oamenilor să reziste în perioadele de foamete, reducând consumul de calorii al organismului. Este foarte important de știut că odată ce omul nu mai consumă mai mult de 400 de calorii pe zi apare riscul unui infarct miocardic.

Corpul uman înregistrează cea mai mare cantitate de pierderi de proteine în primele 72 de ore, apoi se adaptează pentru a conserva proteine, iar metabolismul încetinește atât de mult încât corpul tău va folosi o cantitate de energie extrem de mică.

Apa este mult mai importantă pentru organismul uman, acesta ajungând în starea de deshidratare severă după numai 5 zile, provocând decesul.