Ionuț Nițulescu Utile 20.12.2022 18:43

Cât timp putem trăi fără să bem apă

Apa are rol de lubrifiant pentru articulațiile corpului uman, reglează temperatura corpului uman.
Cât timp putem trăi fără să bem apă

Apa este vitală pentru organismul uman, iar în condiții extreme, de temperaturi ridicate, deshidratarea se poate instala in doar o oră, în condiții de temperaturi extrem de ridicate organismul uman poate să piarda chiar și 1,5 litri de apă prin transpiratie. Organismul uman are nevoie permanentă de apă pentru a funcționa normal. 

[strawberry-ads position=”article-under”]

Apa, element vital pentru corpul uman

Corpul uman este compus din apă în proporție de peste 70%, apa fiind un element vital pentru organism. Apa ajută la oxigenarea celulelor, la transportul substanțelor nutritive, la digererea sau absorbirea alimentelor și la eliminarea toxinelor din organism. Medicii au stabilit că bărbații au nevoie de 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile de 2,7 litri, dar aceste cifre nu sunt exacte, diferind de la o persoană la altă, cel mai indicat este sa bem apă de fiecare dată când simțim nevoia.

[strawberry-ads position=”article-under”]

Apa are rol de lubrifiant pentru articulațiile corpului uman, reglează temperatura corpului uman. Din cauza lipsei lichidelor sistemele organismului nostru încep să cedeze, apare insuficiența renală, iar dezechilibrele electrolitice cauzează artimia cardiacă. Odată instală deshidratarea severă se poate ajunge la convulsii, degradarea permanentă a creierului, sau chiar deces.

Corpul uman extrage și apa din alimente, dar această sursă nu este suficientă pentru o funcționare normală a organismului.

Citește și: 15 lucruri inedite despre planeta în care trăim. Pământul așa cum nu-l știai

Un om poate supraviețui între 3 si 5 zile fără apă

Deshidratare se instalează în corpul uman în doar câteva ore și poate duce la deces după doar 3 zile, stadiul final al deshidratării fiind șocul, acesta prespune schimbarea culorii pielii în albastru-gri, cauzată de scăderea presiunii sanguine. Organismul uman pierde apă prin urină, fecale, transpirație, chiar și prin respirație și nu este recomandat sub nicio formă să nu consumăm apă pentru mai mult de o zi.

Primele semne care ne indică faptul că deshidratarea începe să se instaleze în corpul nostru sunt lipsa salivei, descreșterea frecvenței de urinare, culoarea întunecată și mirosul puternic al urnei.

Semnele îngrijorătoare sunt lipsa urinei, starea de letargie, voma și diareea, simptome care arată faptul că organismul uman este într-o stare de deshidratare severă, fiind predispus să facă un accident vascular cerebral.