Raluca Ogaru Utile 01.07.2020 13:29

Conopidă la cuptor. Dacă o mănânci caldă, parcă guști dintr-o bucată de carne

Conopidă la cuptor. Dacă o mănânci caldă, parcă guști dintr-o bucată de carne

Rețeta de conopidă la cuptor este una dintre cele mai apreciate. O poți pregăti în mai multe variante și este extrem de gustoasă și sănătoasă. Conopida este una dintre legumele care trebuie consumate cât mai des  Vă trebuie doar câteva ingrediente, iar modul de preparare este simplu.

Conopidă la cuptor

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • Unt;
  • Ceapă;
  • Sare și piper după gust
  • O conopidă;
  • 400 g smântână;
  • 250 g cașcaval;

Mod de preparare:

După ce ați curățat conopida, ați spălat-o și ați tăiat-o cubulețe, o puneți la fiert pentru 10 minute, într-un vas suficient de încăpător. Atenție!  Conopida nu trebuie să se înmoaie foarte mult. Între timp, se amestecă cașcavalul, ouăle, smântâna și ceapa tăiată cubulețe.

Scoate-ți conopida de la fiert și se lasă la scurs. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Conopida se așează într-un vas ceramic uns în prealabil cu unt. Deasupra se adaugă compoziția lichidă, Se amestecă totul și se pune la cuptor pentru 40 – 45 de minute, până când conopida se rumenește.

Beneficiile conopidei

Conopida este o legumă unică, cu o concentraţie mare de nutrienţi. Conţine calciu care se găseşte în jurul buchetelor de conopidă şi are un conţinut mare de fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6. Mai mult, este bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi.

Specialiştii au constatat că această legumă, folosită în salate, poate trata afecţiunile prostatei, iar  consumul ridicat de conopidă se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare, potrivit csid.ro. Mai mult, consumată înainte de culcare, o porţie de conopidă (100 grame) poate calma anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, afecţiune denumită în termini medicali bruxism.

Când nu se consumă conopidă

Vitamina K din conopidă are proprietăţi puternice antiinflamatorii şi carea inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism, astfel încât sunt reduse la minimum şansele de cancer şi afecţiuni cardiace.

De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice, este contraindicat consumul conopidei în afecţiuni precum guta şi uraturia (prezenţa în exces a pigmenţilor biliari – acid uric în urină). Nutrienţii din conopidă ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase şi la eliminarea toxinelor din organism.

Conopidă la cuptor. Dacă o mănânci caldă, parcă guști dintr-o bucată de carne
Conopidă la cuptor. Dacă o mănânci caldă, parcă guști dintr-o bucată de carne

Câte calorii conține conopida

100 grame de conopida gătită (fiartă, scursă de apă şi fără sare) conţin:

  • 32 mg fosfor
  • 142 mg potasiu
  • 44 mg vitamina C
  • 44 microg acid folic
  • 13,8 microg vitamina K
  • 23 kcal
  • 1,84 g proteine
  • 2,3 g fibre
  • 16 mg calciu